Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodKort historik

Keren Hayesods historia är liktydig med Israels historia. Organisationen bildades 1920 efter att man på sionistkongressen i London insett att man måste hitta ett nytt sätt att samla in pengar på för att bygga upp det judiska Palestina.

Det första årtiondet var aktivt. Tillsammans med World Zionist Organization byggdes landets två första absorptionscentra, vi hjälpte britterna med vägbyggande, avlopp, landutveckling och kommunal service. Keren Hayesod tog del i grundandet av Bank Leumi men tog även finansiellt ansvar för skolsystemet, vi bidrog till hälsovården, startade ett elbolag, hundratals industrier, landets första turistbyrå och etablerade 70 bosättningar.

Den 14 maj 1948 utropades staten Israel och under landets första levnadsår hjälpte Keren Hayesod till att starta den första språkskolan, bildade Zim Shipping Company och därefter El Al Airlines för att kunna ta judiska flyktingar till sitt nya hemland. Under de tre första åren byggdes 70 000 nya hem.

I mitten av maj 1967 drog Keren Hayesod igång en krisinsamling som gav ett enormt gensvar. Det bildades långa köer utanför ambassader och lokalkontor av folk som ville donera pengar för att stödja Israel i den svåra stund landet befann sig i. Under ett par veckor samlades tolv gånger så mycket pengar in som under hela året innan.

1990-talet inleddes med en anstormning av invandrare från forna Sovjetunionen. Totalt kom närmare en miljon människor från öst, parallellt med invandringen från bland annat Etiopien. Keren Hayesod fanns på plats och hjälpte till med bland annat absorptionscentra, infrastruktur, husbyggen och utbildning.

Insamlandet av medel har fortsatt sedan dess, med åren har Keren Hayesod utvecklats för att anpassa sig efter landet Israels behov. Den senaste stora akutinsamlingen sommaren/hösten 2006 hade som mål att hjälpa dem som drabbats av kriget mot Libanon och de konsekvenser det förde med sig.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!