Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod2007 - nu går vi vidare!

Det var länge sedan vi såg ett så utsatt Israel som under 2006. Kriget i norra Israel visade hur sårbart Israel är för attacker från gerillaliknande grupper och hur svårt det är att försvara sig. Förstörelsen i norra Israel blev enorm, 158 israeler dödades, tusentals skadades och mängder av hus, arbetsplatser och annan infrastruktur förstördes av de över 4 000 bomber och missiler som föll över landet.

Även i Negev såg vi israeler leva i skuggan av bomber, här handlade det om de Kassam-raketer som Hamas skickade, och fortsätter skicka, från Gazaremsan över Israel och främst staden Sderot.

2007 års arbete präglas bland annat av dessa erfarenheter. Förutom de ändamål vi har varje år, att hjälpa till med invandring och integration, vill vi nu också hjälpa till att stärka såväl norra som södra Israel. Det handlar om att hjälpa utsatta grupper i Galiléen och Negev till ett bättre liv. Detta är viktigt för Israels framtid och överlevnad.

I år är det också 40 år sedan Jerusalem enades som Israel huvudstad. Jerusalem har i dag stora sociala problem vi kan hjälpa till med att lösa. Nästa nummer av Menorah kommer att vara ett temanummer kring Jerusalem. Då återkommer vi även med konkreta projekt som du kan stödja.

Vi fortsätter att hjälpa barnbyn Neve Michael. I förra numret av Menorah skrev vi om 36 barn som behöver hjälp till en ordentlig utbildning. En del läsare hörde av sig och ett dussin av barnen har fått riktad hjälp av svenska givare. Det återstår dock 24 barn. Neve Michael får också ett bostadshus renoverat under 2007, med mer gåvor från våra givare kan vi snart påbörja renovering av ytterligare ett hus.

Vi har en rejäl grundplåt till att bygga ett nytt projekt för äldre i Beersheva, men här behövs mer gåvor innan vi tar beslut.

Detta är bara några exempel på vad vi kan göra och vad vi vill göra. Men det är du som givare som bestämmer, och det finns många andra angelägna ändamål i Israel. Kanske har du någon egen idé? Ta kontakt med oss!

Ulf Cahn

Fondprogrammet - en succé!

Fondprogrammet fortsätter att fånga våra givares intresse. Under slutet av 2006 mottog vi ytterligare tre gåvor till programmet. Gåvorna var på sammanlagt drygt 2,2 miljoner kronor och ger givarna en fast ränta på 8,1 - 11,5 % per år under återstoden av livet. Fonderna bär givarnas eller deras nära anhörigas namn för all framtid, och kommer att göra mycket gott för Israel.

Är även du intresserad av att göra en god gärning och en god affär samtidigt? Kontakta Ulf Cahn per tel 08-667 67 70 eller ulf.cahn@israelinsamlingen.org så får du veta mer.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!