Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod2006 - ett svårt år för Israel

2006 blev inte som någon av oss Israelvänner tänkte oss. Sommarens attack från Hizbollah kom överraskande för de flesta och ställde Israel inför en svår situation. Dels fick man ta hand om över en miljon israeler som flydde till skyddsrum och söderut i landet. Dels var man tvungna att försvara sig och slå tillbaka mot en fiende som inte följde några som helst regler. Bomber och missiler avfyrades från civila hus av Hizbollah-soldater klädda som vilken libanes som helst, mot vilka mål som helst i Israel.

Den akutinsamling Förenade Israelinsamlingen startade redan en dryg vecka efter att kriget började gav ett fantastiskt gensvar. Vi fick in drygt 2,1 miljoner kronor från över 2 000 givare och kunde på så sätt hjälpa många israeliska barn och andra offer för kriget på ett fantastiskt sätt.

Ett stort tack till alla er som hörsammade våra vädjanden om stöd!

Så här mycket pengar skickades från Förenade Israelinsamlingen till arbetet i Israel år 2005 och 2006. Omkostnaden låg på 4,5% och antalet givare ökade med 1 064 personer/hushållunder 2006.

Samtidigt fortgick det ordinarie arbetet och vi kunde vidarebefordra mer pengar än någonsin från Sverige till arbetet i Israel. Förutom huvuduppgiften, att hjälpa nya invandrare tillrätta i sitt nya hemland, ligger barnen och de äldre våra givare varmt om hjärtat. Många riktade under året sin gåva till barnbyn Neve Michael och till äldre i Beersheva. Efter sommarens krig har också allt fler velat hjälpa krigs- och terroroffer i Israel, det märks genom gåvor till vår Fond för terroroffer.

Här är några exempel på hur era gåvor kom till användning under året:

Neve Michael
Vi fortsatte att stödja byns kriscenter med 60 000 dollar under 2006, och planerar att göra detsamma under 2007. Renoveringen av bostadshuset Beit Levanon påbörjades och blir troligen klar i slutet av detta år.

Utsatta barn
En generös givare valde att starta renovering och upprustning av ett center för utsatta mindre barn i Kfar Saba. Detta projekt kommer att fortgå under flera år.

Äldre i Beersheva
Renovering och ombyggnad av dagcentret för äldre i Beersheva Dalet påbörjades, även detta blir klart under 2007.

Boende för äldre i Kiryat Yam
Tack vare ett större arv och andra generösa donationer kunde vi påbörja utbyggnad av ett äldreboende i Kiryat Yam, utanför Haifa, så att ett 30-tal äldre kan få ett nytt, tryggt och billigt boende. Utbyggnaden är klar under hösten.

Aktivitetsrum för äldre
En givare valde att rikta två större donationer till renoveringar av aktivitetsrum för äldre, ett i Bat Yam och ett i Holon. Dessa invigdes i oktober 2006.

Med våra givares hjälp hoppas vi att kunna göra mycket mer under 2007. Vi ser fram emot ett spännande år!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!