Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodDen 15 februari hade Förenade Israelinsamlingen en Israelkväll i Malmö, med särskilt tema kring utsatta barn i Israel. Vi hade besök av Hava Levene och Chofit Genish från barnbyn Neve Michael, som vi i Sverige sedan 6-7 år tillbaka stödjer på olika sätt.

Att höra Hava, som arbetat i barnbyn i drygt 30 år, och Chofit, som nu är 18 år och har bott i Neve Michael i tio år, gav något alldeles särskilt. Jag tror inte någon av de 80-talet närvarande som lyssnade, och som såg filmen från barnbyn, var oberörd. Filmen kan du förresten se på Neve Michaels hemsida www.nevemichael.com.

Chofits berättelse om sin pappa, ett offer för knark, och hur hon, efter att ha kommit till Neve Michael, kunde få stöd och kraft att hjälpa sin pappa tillbaka till ett vanligt liv var oerhört gripande. Det var en mycket stark och modig tjej vi fick möta.

Förutom denna allvarliga del spelade Samuel Sommerberg piano, en blandning av judiskt och israeliskt, med hjälp av Rafi Sender som sjöng. Dansgruppen Jiddische mamas dansade till israelisk folkmusik.

Under kvällen hade vi ett lotteri, till förmån för Neve Michael, där litografier, böcker och israeliska CD-skivor utgjorde vinster. Vi mottog under kvällen också en del gåvor till barnbyn. Ett särskilt tack till fyra generösa givare, som tillsammans bidrog med 41 000 kronor.

Tack även till Samfundet Sverige-Israel som var medarrangör. Vi hoppas att denna kväll kan bli startpunkten för en ny ideellt arbetande grupp i Malmö!

Ulf Cahn

Hava Levene Samuel Sommerberg Många kom till församlingen i Malmö. Hava och Chofit med nya vänner.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!