Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodBrobyggarnas afton

Drygt 90 Israelvänner samlades i familjen Bonniers nya Konsthall under temat "Nya broar Sverige - Israel" den 19 februari. Det blev en kväll fylld av samtal kring kultur, brobyggande och socialt engagemang.
Text och bild Margarete Nudel

Eviatar Manor, Regina Rodau och Orly Manor. Robert Weil Hava Levene och Chofit Genish. Peter Seideman och Sam Rothstein.
Vintern beslöt sig för att återerövra Stockholm den kväll då Förenade Israelinsamlingen hade bjudit in till samtal kring brobyggande mellan Sverige och Israel. Snöflingorna föll allt tyngre utanför familjen Bonniers relativt nya Konsthall på Torsgatan i Stockholm. Den vintriga inramningen gav konstnären Maria Bonvincinis utställning ett än mer kargt intryck.

Visningen av utställningen var dock inte anledningen till mötet. Kvällens värd, Max Hüttner, inledde med att säga att det är lätt att ställa upp med pengar i akutsituationer likt den som var i Israel förra sommaren men det är minst lika viktigt, och kanske ännu viktigare, att engagera sig långsiktigt. Att vara en brobyggare. Men vad är då en brobyggare och hur kan han eller hon se ut? Kvällens samtal var tänkt att resonera kring dessa frågor.

För Jeanette Bonnier, upphovsman till Konsthallen, har det kulturella engagemanget fallit sig naturligt då familjen alltid varit omgärdad av författare och konstnärer. Upprinnelsen till Konsthallen kommer från den stipendiefond hon grundade i samband med att hennes dotter dog i en bilolycka för 20 år sedan. Fonden riktar sig till unga, okända konstnärer. Den nybyggda Konsthallen ger dem ett hem och hennes engagemang i unga konstnärers liv har byggt många broar.

- Konsten påverkar vårt dagliga liv.

Näste samtalspartner var Robert Weil vars engagemang i Israel och israelisk konst är stort.

- Om man ska bygga broar mellan länder gäller det att hitta människor man tycker om och som är spännande. Israel är fullt av dessa personer. Israel är världens konstigaste land och ett nav för det judiska folket. I Israel samlas kulturell dynamik från hela världen.

Robert Weil är bland annat känd för sitt engagemang i Judiska Teatern i Stockholm och Batsheva Dance Company.

- Dans är ett internationellt uttrycksmedel utan ord. Gruppen har även startat en juniorgrupp som arbetar i israeliska skolor i problemområden. Dans ger barn med svårigheter möjlighet att uttrycka sig själva och bli sedda.

Ett relativt nytt engagemang är Ecoocean utanför Herzliya där marinbiologer studerar hur vårt samhälle påverkar den marina miljön.

Bertil Calel och Anders Wajngot. David Neuman och Jeanette Bonnier. Birgit Blideman
Michael, Eva och Franz Cohn. Anneli Enochson Herman Melzer

David Neuman från Magasin 3 har sedan sitt första besök i Israel 1968 haft en speciell känsla för landet.

- Under mina 20 år med Magasin 3 har jag ställt ut israeliska konstnärer ett flertal gånger men via kontakter har jag även sett till att svensk konst kommit till Israel.

David Neuman sitter också med i styrelsen för Bezalels konstakademi i Jerusalem och genom ett internationellt nätverk ser han till att föra ut unga israeliska konstnärer i världen.

- Men man ska inte glömma att det är svårt med konst. Konsten vi får se står för konstnären och inte för landet och det gäller att inte blanda samman begreppen.

Förenade Israelinsamlingen står sedan flera år tillbaka för ett socialt engagemang i barnbyn Neve Michael. Där har vi renoverat skolan och två bostadshus. Vi stöder framför allt kriscentret. De samlade fick förmånen att lyssna till Hava Levene och 18-åriga Chofit Genish, tidigare boende i barnbyn.

- Barnen i Neve Michael har varit tvungna att ta sig över mycket svåra broar innan de kommit under våra vingars beskydd. Ni i Sverige betyder enormt mycket för oss, sa Hava Levene.

Chofit berättade kort om vad Neve Michael betytt för henne och sa:

- De flesta barnen på Neve Michael har ett mål i livet och det är att bli "som alla andra". Vi vill bli som ni är, vi vill bli sådana personer som kommer och besöker ställen som Neve Michael, ger barnen kramar och får dem att känna sig betydelsefulla.

Israels ambassadör Eviatar Manor ansåg att om vi i Sverige lyckas bygga fler positiva broar med Israel kan vi förhoppningsvis lyckas svänga den negativa bild av Israel som finns i landet. Elisabeth Citrom höll appellen som gav 276 000 kronor. Kvällen avslutades med en välsmakande buffé samt skön sång på ryska av Jelena och Sara Jangfeldt.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!