Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodÅrets Israelresa

Så var det oktober igen och dags för vår årliga resa till Israel. Alltid lika spännande att se vad som hänt med våra projekt sedan förra året och besöka eventuella nya.

Vårt engagemang i Israel spänner från ung till gammal. Ett strålande exempel på detta är staden Beersheva i södra Israel. Där bor nära 200 000 personer fördelade på ett 70-tal nationaliteter. Staden är fattig och vårt stöd är viktigt för dem. Bland annat har vi hjälpt Alumotskolan att gå från problemskola till att bli den skola alla vill gå i. Skolans motto är "Konst och vetenskap". I år fick vi besöka ett fantastiskt torg där eleverna målade, trollade, gick balansgång och dansade. Oss tilltalade de på god engelska, en självklarhet då barnen börjar med engelska redan i andra klass.

  Regina Rodau och en av deltagarna i vittnesböckerna.  

Besöket på vårt dagcenter framkallade både skratt och tårar. Har ni sett "Tusen och en natt" i uppförande av pensionärer? Det har våra resedeltagare. Den kvinna som spelade kungen kommer vi aldrig att glömma! För många är detta dagcenter räddningen, både socialt och måltidsmässigt. Här får deltagarna ett mål varm mat varje dag, gymnastik, möjlighet till sång och dans samt diverse behandlingar, men framför allt umgänge.

Vi hann även med ett besök på en institution för äldre dementa. Personalen är handplockad och stolta kunde vi konstatera att den vackra miljön har Sveriges donatorer varit med och byggt. Här får 24 äldre kärleksfull och kunnig vård. En deltagare i vår grupp tyckte att Sverige borde skicka ner representanter för att se att man visst kan ta hand om äldre på ett bra sätt.

Beersheva är en viktig stad för oss och du kan läsa mer om den och våra projekt i ett längre reportage i nästa nummer av Menorah.

I Israel finns många pensionärer från forna Sovjetunionen som inte hunnit arbeta särskilt länge, eller inte alls, efter sin ankomst till Israel. För dem är boendet ett jättelikt problem. Lösningen för vissa är Amigour, ett projekt med boende för den som inte själv kan finansiera ett boende på äldre dagar. Vi besökte flera av dessa äldreboenden och imponerades stort av en av de 34 körerna som sjöng på jiddisch, ryska och hebreiska. David, en av solosångarna charmade oss alla, och enligt direktören för Amigour är just David, som är singel, den främsta anledningen till att damerna vill vara med i kören…

För cirka 35 dollar i månaden får pensionären husrum samt tillgång till den allmänna samlingssalen, klubben, där sång, dans och andra aktiviteter äger rum. De äldre njuter och är oerhört stolta över att kunna uppträda för andra med sina sång- och dansnummer.

  Birgit Blideman och två av gullungarna på Neve Michael.

Alla barn har inte en enkel och harmonisk uppväxt. I Neve Michael tar Hava Levene och hennes fantastiska personal hand om barn upp till 18 års ålder vars föräldrar förlorat vårdnaden om dem. Varje barn inordnas i en familj och får ett skräddarsytt omhändertagande inkluderande terapi, dagis/skolgång samt att de blir fullvärdiga medlemmar i någon av alla de familjer som arbetar där. Kan ni tänka er att 75 procent av dessa barn är från djupt tragisk bakgrund, men som vuxna får de flesta ett fullvärdigt liv med egna yrken och ibland återvänder de till Neve Michael som lärare.

På senare år har många judar kommit från Etiopien till Israel. Tänk er att komma från stenåldern rakt in i 2000-talet! Det krävs en hel del för att integreras och detta är något man tagit fasta på i Israel. Vi besökte Mevasseret, en förort till Jerusalem, där det största absorptionscentret i Israel är beläget. Här bor 1 300 personer från Etiopien och många arbetar hårt med att lära föräldrarna både nutidsliv och hebreiska så snabbt som möjligt. Detta för att deras auktoritet gentemot barnen inte ska undergrävas. Det var härligt att se föräldrar och barn spelan spel tillsammans framför en dataskärm.

Mindre roligt var att se hur mycket de fortfarande behöver; basketplanen lyses upp av en lampa, mer finns det inte pengar till.

Ungdomar i Kfar Saba sjöng för oss.   Vi jobbar vidare med nya projekt hela tiden.

I Kfar Saba har man startat en fritidsgård för etiopiska tonåringar där de får spela dataspel, kan umgås med varandra, få läxhjälp med mera. Med tanke på vad jag berättat i ovanstående stycke förstår ni säkert att detta är något som verkligen behövs på fler ställen.

I Kfar Saba besökte vi även ett unikt centrum för diagnostik och behandling av barn med störningar av psykisk, neuropsykisk karaktär. Målet här är att inget barn ska missa skolstarten bara för att man inte upptäckt att barnet behöver särskilt stöd. Här hjälper man både barn och föräldrar på ett mycket professionellt sätt och med mycket stor respekt för både barnen och föräldrarna.

Ovanstående är bara ett axplock av vad jag och många med mig upplevde under en intensiv oktobervecka i Israel. Jag önskar att just du kan följa med oss på bussen nästa år och se hur viktiga våra insatser är och vad Förenade Israelinsamlingen gör på plats. Vikten av ditt stöd går inte att beskriva.

Regina Rodau
Ordförande Förenade Israelinsamlingen

Bertil Metzger samtalar med Avi Pazner, Keren Hayesods världsordförande.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!