Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIsraeliska frimärken, David Ben-Gurion och Golda Meir

Förenade Israelinsamlingen har fått en annorlunda och väldigt generös gåva. Det handlar om en samling bestående av tusentals israeliska frimärken i nio olika album. Frimärkena spänner över en period av över 40 år och består till stor del av förstadagsbrev.

I samlingen ingår även ett signerat foto från David Ben-Gurion och ett korrespondenskort från Golda Meir.

Värdet är oklart, men det är givarens önskan att samlingen ska säljas och medlen tillfalla vårt arbete.

Samlingen finns på Förenade Israelinsamlingens kontor i Stockholm, kom gärna och ta en titt på den. Bor du utanför Stockholm, kontakta undertecknad för mer information.

Samlingen säljs till högstbjudande och lägsta accepterat bud är 5 000 kronor.

Ulf Cahn
Tel 08-667 67 70

ulf.cahn@israelinsamlingen.org

Internationellt uppmärksammade

Förenade Israelinsamlingen uppmärksammas även internationellt. Vid ett möte i Jerusalem i slutet av oktober, då aktiva inom Keren Hayesods "Campaign Cabinet" över hela världen deltog, fick vi möjlighet att göra en särskild presentation av vårt arbete.

Sverige är i år fjärde största insamling inom "European Department" i Keren Hayesod, efter Frankrike, Holland och Zürich (England tillhör "English-speaking Countries"). Vi har skickat cirka 4,7 miljoner dollar till olika ändamål och har även väldigt låga omkostnader, 4-5 %. Dessutom har vi lyckats engagera många nya givare under detta år.

Ett stort tack till alla våra givare som gör detta möjligt. Ni hjälper utsatta judar och israeler till ett bättre liv, vare sig ni bidrar till återuppbyggnad i norra Israel efter sommarens krig, hjälper terroroffren, barnen i Neve Michael, äldre i Beersheva eller andra aspekter av vårt arbete.

Vill ni ha besök?

Varje år besöker Ulf Cahn från Förenade Israelinsamlingen ett antal olika församlingar, organisationer, samfund och Israelgrupper runt om i landet. Han har varit från Malmö i söder till Luleå i norr.

Vill även ni ha besök, och få veta mer om Förenade Israelinsamlingen, den aktuella situationen i Israel och Mellanöstern, eller något annat aktuellt ämne?

Ni betalar resan och ger en gåva till Förenade Israelinsamlingens arbete (genom bidrag, lotteri, insamling, kollekt etc), i övrigt är besöket kostnadsfritt. Ulf tar med sig material, kanske en aktuell film och annat intressant. Kontakta oss!

Skänka aktieutdelning?

Ett bra sätt att bidra till Förenade Israelinsamlingen på, är att skänka aktieutdelning. En utdelning på 1 000 kronor ger dig 700 kronor efter skatt. Eftersom vi är skattebefriade får vi dock hela summan. Du behöver förstås inte skänka bort själva värdepappren, bara rätten till utdelning.

Det spelar ingen roll vilka aktier det gäller, eller hos vilken bank du har ditt vp-konto eller din depå. Alla utdelningar du önskar kan skänkas till vårt arbete för Israel.

Kontakta oss så berättar vi hur du gör och ger dig den blankett du behöver inför 2007 års utdelningar.

Hjälp ett barn!

Barnbyn Neve Michael har 250 barn att ta hand om. De allra flesta är i skolåldern och många av dem går i barnbyns egen skola, den som svenska donationer kunde renovera och bygga ut för fem år sedan. Men alla barn kan av olika skäl inte gå där.

De 25 lite äldre barnen måste åka till skolor utanför barnbyn. Det finns dock inga medel för att täcka kostnader för böcker, skolmateriel samt resekostnader. Kostnaden är 3 500 kronor per barn och år.

På barnbyn finns det dessutom elva yngre och väldigt begåvade elever. Dem vill man ska få möjlighet till bättre utbildning än den skolan i barnbyn kan erbjuda. Dessa barn går i fyra olika skolor i närområdet där deras intelligens utmanas. Kostnaden ligger på 7 - 8 000 kronor per barn och år.

Vill du hjälpa ett av dessa barn? Kontakta oss för mer information om hur du kan göra en insats!

Ulf Cahn
Tel 08-667 67 70

ulf.cahn@israelinsamlingen.org


Foto Leonardo Céndamo
Höstmötet

Förenade Israelinsamlingens årliga höstmöte hölls den 1 november på Filmhuset i Stockholm med den internationellt kände israeliske författaren A B Yehoshua som talare.

Detta var dagen då Stockholm lamslogs av årets första snöoväder, mer än hälften av gästerna kunde inte ta sig fram i trafiken och komma till mötet! För oss som ändå var där blev det en intressant stund. Efter en lätt måltid förde vi ett samtal med A B Yehoshua som cirklade kring konflikten i Israel och Mellanöstern, och kring relationerna mellan Israel och judarna i Diasporan.

Mötet innehöll även en kort genomgång av vad vi gjort under året och hur de olika projekten i Israel utvecklas. Vi visade också en kort film om hur äldre i ett skyddat boende i norra Israel levde under attackerna från Hizbollahs raketer i somras, samt en mer positiv film om unga judar i Israel som bygger nya byar i Negev och Galiléen för att utveckla sitt hemland.

Låt oss hoppas på bättre tur med vädret nästa gång…

Gör som Trosgnistan!

"I nöden prövas vännen", är ett ordspråk som verkligen går att använda på Trosgnistans mission. Mot slutet av augusti anordnade samfundet en Israelhelg och samlade in 25 000 kronor till Förenade Israelinsamlingens arbete. Mellan 400 - 500 personer närvarade. Helgen avslutades med en paneldebatt under ledning av Siewert Öholm.

Tack Trosgnistan! Hoppas att fler följer ert goda exempel.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!