Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodEtt värdigt boende

Att börja om på nytt på äldre dar är aldrig lätt. Att komma från enklare hemförhållanden till hypermoderna Israel är heller inte lätt. Amigours skyddade boende erbjuder äldre invandrade judar från forna Sovjetunionen och Etiopien en trygg plats och hjälp med allt detta.
Av Margarete Nudel

Den svåra ekonomiska situationen i Israel påverkar de svagaste grupperna hårdast. Nya äldre invandrare saknar oftast ett socialt nätverk och har svårt att klara sig i konkurrens om arbeten. Utan arbete är det svårt att få råd med mat och livsnödvändigheter. En hel del av de invandrare Israel tagit emot saknar dessutom någon form av utbildning att falla tillbaka på.

Hos Amigour får dessa personer hjälp. För närvarande finns volontärorganisationen på 50 platser i landet och tar hand om cirka 6 500 äldre personer. Via Amigour får invandrade äldre hjälp till en bostad, social samvaro och en trygghet i livet.

- Vi hjälper dem med deras sociala behov, vi ser till att de får vård och omsorg, utbildar dem i hebreiska, håller hantverkskurser och mycket annat. Att åldras med Amigour är att åldras med värdighet, berättar Yuval Frankel, verksamhetschef för Amigour.

Amigour hyr ut sina lägenheter i samarbete med den israeliska staten och är en underorganisation till Jewish Agency. Hit kommer de mest behövande och tyvärr verkar behovet inte minska inom den närmaste framtiden. 99 procent av de boende kommer från forna Sovjetunionen, den näst största gruppen kommer från Etiopien.

Hyran sätts I i förhållande till de boendes betalningsförmåga. Eftersom de flesta inte har förvärvsarbetat under sin tid i Israel får de en minimipension av staten, av den går en viss summa till hyran; för en enrummare ligger kostnaden på cirka 35 dollar/månad eller cirka 8 procent av pensionen.

- Kostnaden för mat tar våra gäster från sitt socialbidrag eller från de pengar de eventuellt får från Försäkringskassan.

Eftersom även denna del av befolkningen åldras och behöver mer omsorg satsar Amigour nu även på vårdhem. Under oktoberresan var Förenade Israelinsamlingen med om att lägga grundstenen för ett andra plan av ett vårdhem i Kiriyat Yam där 32 äldre kommer att kunna få hjälp med dygnet-runt vård. Det är vi stolta över att kunna bidra till.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!