Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodVittnesböckerna

Vid ett av besöken hos Amigour fick deltagarna i Förenade Israelinsamlingens oktoberresa en vacker bok i present.

Historien bakom den berättades för oss av Yuval Frankel, verksamhetschef för Amigour.
Av Margarete Nudel

- I vårt arbete med de boende på Amigours olika enheter har samtalen med de äldre visat att det finns otroliga historier bakom varje person. Vi beslutade oss för att gå ut med en uppmaning till alla att skriva ner sin levnadsberättelse, vad de hade gjort under Andra Världskriget, hur de hade kommit till Israel samt lämna in eventuella fotografier för att illustrera sin historia. Responsen blev enorm. Kassar och åter kassar av handskrivna rörande berättelser kom till oss och vi beslutade oss för att dokumentera allt i vittnesböcker, berättar Yuval Frankel.

Totalt har Amigour sammanställt 50 böcker på ryska/hebreiska med vittnesmål. Böckerna beskrivs som ett slags "stafettpinne-böcker" som ska föra den lilla människans berättelse vidare. Varje person har fått ett uppslag i boken med ett kort fragment ur sin historia. Många av dem har varit ryska soldater och fått många utmärkelser. Böckerna bildar en mosaik över judiska öden i forna Sovjetunionen.

Böckerna bildar en mosaik över judiska öden i forna Sovjetunionen.
Bland annat kan vi läsa om Siméon Belostotski, född 1926. När Siméon var 15 år åkte hans pappa till fronten, kvar blev han med sin mamma och mormor i Leningrad där de levde under blockaden i två år. Siméon gick med i hemvärnet, mamman och mormodern dog.

Grigorij Skolar blev tillfångatagen av tyskarna och skulle avrättas i gryningen. Ödet log dock mot honom i form av en vänlig tysk soldat som smugglade in en såg och han lyckades fly.

Polina Kogan var bara elva år när kriget bröt ut. Hennes familj hann inte fly och under de första dagarna avrättades hela hennes släkt. Hennes ryska granne, Maria, gömde henne i sin källare. Maria var partisan och under tre års tid hjälpte Polina till att laga mat till partisanerna.

1944 gick Polina med i armén som sjuksköterska. Hon fick en uniform och stövlar, det var hennes livs lyckligaste dag. Idag har hennes barnbarn gjort militärtjänst i Israel. Polina är aktiv i sitt Amigour-hus som vice-ordförande, studerar hebreiska och deltar i gymnastiken.

Allt det material som ligger som underlag för vittnesböckerna har lämnats till Yad Vashem i Jerusalem för dokumentation. Liknande böcker kommer att göras över de etiopiska invandrarna i framtiden.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!