Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodTack!!!

Några dagar efter Hisbollahs angrepp på Israel den 12 juli, kallade Keren Hayesod i Jerusalem samtliga kontor runt om i Europa till en telefonkonferens. Vi fick information om det aktuella läget och att Keren Hayesod omedelbart startade en akutinsamling. Norra Israel var under hårda missil- och raketangrepp från södra Libanon, och nu gällde det i första hand att hjälpa barnen.

Tusentals och åter tusentals israeliska barn hade påbörjat sitt sommarlov och barn i norra Israel tillbringade varje dag i skyddsrum. Akutinsamlingen skulle hjälpa 4 000 av dem till sommarläger i trygghet längre söderut i Israel. (Det antalet steg successivt upp till 17 000 barn.)

Förenade Israelinsamlingen i Sverige gick omedelbart ut med ett upprop. Vi skickade brev, spred information via e-post och tidningar, och insamlingen gav oanat stark respons. Redan den 31 juli kunde vi skicka 730 000 kr till Israel! Det innebär att 300 barn kunde få hjälp av oss i Sverige! Sedan dess har ytterligare 400 000 kr kommit in.

Den 21 augusti gick vi ut med en bredare brevkampanj, till alla er som får Menorah, för att hjälpa barnen och terroroffren i norra Israel. Denna andra Akutinsamling har den 1 september - efter endast tio dagar - gett över 700 000 kr!

Totalt har alltså över 1,8 miljoner kronor samlats in från ungefär 1 500 givare! Dessutom har en extraordinär gåva på 500 000 dollar skänkts av en givare.

Tack till alla er som så snabbt hörsammade vår vädjan, ni bidrog till att göra de israeliska barnens och terroroffrens vardag något lättare. Men behoven är fortsatt stora, som ni alla vet, och ytterligare gåvor till utsatta israeler är välkomna. Nu handlar det i första hand om återuppbyggnad av allt Hizbollah förstört med sina 3 970 bomber över norra Israel.

Välkommen med din gåva till pg 45 42 60-1 eller bg 671-6609!
Ulf Cahn

Kriget i siffror

Kriget mellan Israel och Libanon började den 12 juli med att Hizbollah dödade åtta israeliska soldater och kidnappade ytterligare två på den israeliska sidan av gränsen. Detta skedde samtidigt som israeliska städer och byar i norr utsattes för massiv raketbeskjutning. Därefter har Israel utsatts för dagliga angrepp, den israeliska befolkningen, dess ekonomi och miljön har lidit stor skada.

  • 159 israeliska medborgare dödades; 41 kristna, judiska och muslimska civila och 117 soldater.
  • 4 262 civila har behandlats på sjukhus för skador, ytterligare 2 773 drabbades av chock eller ångest i samband med raketattackerna.
  • Över två miljoner människor, nästan en tredjedel av Israels befolkning, fanns inom Hizbollas räckvidd.
  • 300 - 500 000 människor evakuerades under kriget.
  • Mer än en miljon människor tvingades bo i skyddsrum.
  • 6 000 hem träffades av raketer.

Kriget har även påverkat Israel ekonomiskt i form av förstörelse, kompensation, inkomstbortfall och mycket annat. Till det kommer miljöaspekten. Man beräknar att det kommer att ta mellan 50 - 60 år för de drabbade skogarna att återhämta sig från bränderna.

Hjälp oss hjälpa Israel - skicka in ditt bidrag idag!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!