Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIn memoriam

Leon Gerson, Samfundet Sverige-Israels primus motor under decennier, avled i juli, 84 år gammal.

Leon var organisatören som effektivt omsatte tanke i handling. Hans arbete möjliggjorde 1978 skapandet av Riksorganisationen för samfunden i Sverige. Han var dess AU-ordförande under 15 år och bidrog till bildandet av flera nya lokalsamfund. Leon medverkade även vid tillkomsten av Solidaritetskommittén för Israel, föregångaren till Svensk Israel-Information.

Jag hade förmånen att under lång tid samarbeta med Leon. Han var en skicklig debattör och påpekade ofta betydelsen av att kliva över den mentala tröskeln och våga skriva insändare, något som hjälper både självkänslan och opinionsläget för Israel.

Leons patos för Israel bor djupt i oss som mötte honom.

Örjan Kättström
för vännerna i Samfundet Sverige-Israel


Eva Jackert omkom denna maj i en drunkningsolycka på Borneo under en jorden-runt resa. Hon skulle ha fyllt 67 i år.

Eva kom från en familj av aktiva Israel-vänner. Hennes far, Ruben Hüttner, var under många år varit verksam i Keren Hayesods styrelse. Brodern Max var dess ordförande under ett antal år.

Eva, som var journalist och författare, anställdes som generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen- Keren Hayesod, där hon efterträdde Birgit Blideman när denna gick i pension i slutet av 1990. Eva tog efter ett par år även över redaktörskapet för Menorah. Hon avgick från båda poster våren 1995 för att ägna sig åt egen PR-verksamhet. Eva var en idérik och vetgirig människa, hon var öppen, humoristisk och frispråkig. Det var lätt att diskutera problem med henne och oftast hade hon något förslag till lösning. Även efter det att vi inte längre hade ett professionellt samarbete, kunde en personlig vänskap bibehållas och förstärkas. Eva sörjs av två döttrar och barnbarn, en syster och två bröder med familjer, av livskamraten Clas Jackert samt många vänner och kollegor.

Franz och Eva CohnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!