Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodDe fortsätter komma!

Mitt under kriget mellan Israel och Libanon beslutade sig 650 franska judar för att emigrera till Israel för att visa sitt stöd för landet, en del av familjerna har valt att bosätta sig i norra Israel.

Det gjorde även över 800 nordamerikanska, kanadensiska och brittiska judar. De valde att komma till Israel den 16 augusti, ett år efter att Israel drog sig ur Gaza. Det är det största antalet judar som kommit till Israel under en och samma dag.

Ninas resa fick pris i Israel

Lena Einhorns rosade film "Ninas resa" om sin mor, Nina Einhorn som överlevde ghettot i Warszawa under Andra Världskriget har fått ytterligare en utmärkelse. Denna gång vid filmfestivalen i Jerusalem.

"Ninas resa" tilldelades Yad Vashem-priset i festivalens internationella sektion för konstnärlig prestation i filmer relaterade till Förintelsen. "Ninas resa" har tidigare bland annat fått en Guldbagge för bästa film. Nina Einhorn var ordförande för Förenade Israelinsamlingen i Sverige mellan åren 1994 - 1999.

Grattis!

I förra numret av Menorah lottade vi ut fem exemplar av Johans Perwes bok "Bombprästen" bland de donatorer som skickade in 250 kronor eller mer till oss.
Följande personer vann var sin bok:

Maria Linde Yvonne Turner
Kerstin Losköld Ulla och Rolf Vånsjö
Istvan Lovas  

Hej, Umeå!

Vi har en trogen och generös anonym givare i Umeå, som skickar pengar med jämna mellanrum. Men det är något speciellt med gåvorna: han eller hon skickar pengarna per brev. Och varför berättar vi om detta? Jo, dels vill vi tacka denne anonyme välgörare och bekräfta att gåvorna kommer fram. Men vi vill också uppmana dig att använda våra inbetalningskort i framtiden. Det är mycket säkrare och det går bra att vara anonym ändå.

Ulf Cahn

Wallenberg-monumentet i den nya judiska Stockholmskartan.
Foto Clas Jackert
Judisk Stockholmkarta

Det finns tolv särskilt intressanta judiska sevärdheter i Stockholm: fyra begravningsplatser, fyra synagogor, två monument och två "samlingsplatser", Judiska Museet och Centret. Detta enligt den Stockholmskarta som Judiska Församlingen och Judiska Museet tagit fram. Kartan redovisar sevärdheterna i både bild och text, den fungerar både som en vägvisare och liten guidebok.

Kartan finns i både svensk och engelsk version och går att köpa på Judiska Museet och Centret för 20 kronor.

Fondprogrammet ger utdelning

I slutet av juli mottog Keren Hayesod ytterligare en gåva, denna gång på en miljon kronor, till det Fondprogram som startades för några år sedan. Programmet innebär att givare kan skänka en större summa (minimum motsvarande 50 000 dollar), som fonderas i givarens namn för all framtid. Givaren kan få en avkastning på upp till 11,5 % under resten av livet, beroende på den egna åldern då gåvan ges. Räntan är fast och fastställs i avtal. Efter att givaren avlidit används avkastningen för Keren Hayesods ändamål.

Samtidigt kommer den första svenska givaren till Fondprogrammet nu i dagarna att få sin andra ränta utbetald. 7,6 % ränta är inte illa, eller hur?

Vill du veta mer, kontakta Ulf Cahn på tel 08-667 67 70, fax 08-663 76 76 eller e-post ulf.cahn@israelinsamlingen.org.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!