Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIsraelfestival i Stockholm

När kölden inte ville släppa taget om Stockholm trotsade cirka 200 personer vädrets makter för att samlas till en Israelafton i Förenade Israelinsamlingens regi. Kvällen fylldes av sång, musik, underhållning och god mat.

Text och bild Margarete Nudel

Ordförande Regina Rodau hälsade alla närvarande välkomna och lämnade över mikrofonen till kvällens konferencier Artur Ringart som berättade kort om det program gästerna hade att förvänta sig.

Adi, Nuriel och Sarit kom från Israel för att sjunga Kvällens konferencier, Artur Ringart Ole Fjelde blev utsatt för Johnny Lonns konster.
Daniel Migdal på fiol. Jacob Kellermann på klassisk gitarr. Delar av Jiddischkören tar ton. Henrik Naimark.

Alexander Rothman och Birgit Blideman. Sara, Rebecca och Susanne Macarz. Ambassadör Eviatar Manor och Eva Cohn. Sara Funseth och Henrietta Cahn sålde lotter.
Israels ambassadör Eviatar Manor uppmanade alla närvarande att hjälpa dem som kommer till Israel att få en bra utbildning. Genom kunskap kan Israel fortsätta att utvecklas "dela vårt öde och gläd er åt att kunna ge".

Tre israeliska ungdomar, Adi, Sarit och Nuriel underhöll med sånger på hebreiska och därefter var det dags för en välsmakande måltid bestående av inbakad lax, färsk sparris och ris. Under måltiden sålde barn och ungdomar lotter till förmån för barnen i Neve Michael och vi fick en ljudhälsning från Linda Macarz som flyttade till Israel för ett år sedan.

Efter maten uppträdde Jiddischkören under ledning av Mirjam Oldenburg med fem sånger, kvällen till ära, ackompanjerad av Henrik Najmark på fiol.

Illusionisten Johnny Lonn fick de flesta att skratta åt de trick han framförde i rasande takt, än roligare blev det när han lurade upp Ole Fjelde och Mona-Lis Lidholm på scenen.

Jacob Kellermann och Daniel Migdal spelade klassiskt på gitarr och fiol tillsammans.

Alf Svensson, tidigare ordförande för Kristdemokraterna, har varit i Israel 20 gånger och är en sann Israelvän. Hans budskap till de närvarande var att vi alla är medskapare av framtiden och för att förändra något hopplöst till något hoppfullt måste man tro på det man gör.

Förenade Israelinsamlingens verksamhet presenterades med ett bildspel och därefter uppmanades alla att fylla i de löfteskort som fanns under varje tallrik. Många hörsammande uppmaningen och totalt kom 210 000 kronor in till verksamheten. Lottförsäljningen inbringade 19 500 kronor till Neve Michael.

Judith Rohtschild och Berek Lajb. Mona-Lis Lidholm, Alf Svensson och Regina Rodau. Josef och Basia Gerson.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.