Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod85 år! Grattis!!

Förra året firade Keren Hayesod sitt 85 års jubileum. Under åren som gått har man hjälpt till med att bygga upp nationen och folket. Nu är det dags att ta sig an framtidens utmaningar.

- Mina drömmar har gått i uppfyllelse, säger Tali Tazasu och ler ett varmt, smittande leende.

För över tjugo år sedan, i en liten by i Etiopien, drömde Talis föräldrar om att flytta till Israel och skapa en familj där. 1984 fullbordades deras dröm och tillsammans med 80 000 andra etiopiska judar fördes de till Israel med Operation Moses. Idag studerar Tali på ett universitetsprogram innan det blir dags att göra militärtjänsten.

- Jag växte upp med två drömmar, sammanfattar Tali, den ena var att få göra lumpen och den andra var att få studera vid universitet. Bägge har jag snart fullbordat!

Tali och hennes föräldrar har kunnat genomföra sina drömmar tack vare de medel som donatorer från hela världen givit till Keren Hayesod, Operation Moses var en av dem. Men på listan finns även absorption av nya invandrare, utbildningsprogram för nya invandrade barn och ungdomar.

- Vår roll är mycket större än att samla in pengar, säger Keren Hayesods världsordförande Avi Pazner. När föräldrar ger till Israel skickar de också ett budskap till sina barn. Det visar på ett engagemang och att alla judar i hela världen delar på ansvaret för den centrala punkten av den judiska existensen, den judiska staten Israel.

Keren Hayesod grundades 1920 för att kunna realisera den sionistiska drömmen om ett eget hemland. Under dessa år har organisationen spelat en viktig roll i såväl förverkligandet av den nationella drömmen samtidigt som man hjälpt miljoner judar att fullfölja sina personliga drömmar. Innan 1948 var Keren Hayesod ett centralt finansiellt organ som hjälpte till att grunda och utveckla infrastrukturen av den blivande staten med hjälp av donationer från hela den judiska världen. Under den här perioden hjälpte Keren Hayesod även tiotusentals judar som hade flytt från judeförföljelserna i Europa att bosätta sig i mandatet Palestina, man grundade över 900 bosättningar och gav dessa människor hem och arbete. Dessutom var man delaktig i att grunda ett stort antal av dagens stora institutioner som det israeliska elverket, bankerna, Hebrew University, Israels filharmoniker och flygbolaget El-Al.

Organisationen har också spelat en viktig roll i landets sociala utveckling genom att stödja absorption av över tre miljoner immigranter, man har tagit hand om fler än 300 000 ungdomar i ungdomsbyar, renoverat nära 100 nedgångna bostadsområden och etablerat över 1 400 sociala-, studie- och kulturella projekt över hela landet.

Idag bedrivs 57 insamlingskampanjer i 45 länder i världen. Den drivande kraften bakom organisationen är dess nätverk av lekmän som leder varje kampanj. Keren Hayesod försöker följa med i dagens snabbt föränderliga samhälle och samtidigt som grundstenarna räddning, invandring, hjälp till invandrare, utveckling av Israels infrastruktur och tryggandet av det judiska folkets kollektiva framtid alltid står fast. Det gäller att snabbt kunna identifiera nya behov och anpassa insatserna för att möta dessa. Just nu ligger fokus på att minska de sociala klyftorna i samhället, hjälpa dem som fallit offer för terror samt hjälpa ungdomar på glid att inte hamna utanför samhället.

- Vi är inte vilken insamlingsorganisation som helst, förklarar Greg Masel, generaldirektör, vi är en familj. Engagemanget i Keren Hayesod ärvs från en generation till den nästa. Vi är en bro mellan judiska församlingar i världen, det judiska folket och Israel. Vi är stolta över att vara en del av denna familj.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.