Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodLöftet

2003 lovade den israeliska regeringen att de resterande 20 000 judarna i Etiopien skulle få komma hem. Nu håller man på att infria sitt löfte. Det beräknas ta två år.

Av Janet Mendelsohn Moshe

- Vi har väntat så länge på att få komma till Israel, nu har vår dröm äntligen gått i uppfyllelse, förklarar Mekonan, via den amhariska tolken. För Mekonan och hans familj börjar en ny fas i livet; att lära känna, och börja leva i sitt nya hemland.

- Utöver den hjälp alla som kommer till Israel får, tar vi till volontärer för att stötta de etiopiska invandrarna ytterligare, förklarar Eitan Green, volontärkoordinator. De behöver mer tid och extra stöd för att finna sig tillrätta i ett samhälle så olikt det de lämnat.

De etiopier som kommer till Israel nu gör det under lagparagrafen som tillåter att familjer återförenas. De flesta av dem lämnade dock sin judiska tro bakom sig för tiotal år sedan. När de insåg att det fanns en möjlighet för dem att få flytta till Israel och starta ett nytt liv, flyttade de till flyktinglägren i Addis Abeba där de har bott under svåra förhållanden i många år, somliga har väntat i tio års tid. En del har använt tiden till att studera hebreiska och judendom, något de fortsätter med under den första tiden i Israel.

Green inser att precis som för alla invandrare lär sig barnen språket och den israeliska kulturen både snabbare, lättare och bättre än föräldragenerationen. Utöver kunskap om elektriska apparater, ny hygienisk standard, annorlunda mat och västvärldens värderingar som de tar till sig, måste dessa barn hjälpa sina föräldrar med myndighetskontakter, läkarbesök och även översätta lärares utvärderingar.

De första etiopierna kom till Israel med Operation Moses 1984, nästa grupp kom med Operation Solomo 1991. 2003 antog Knesset Operation Promise, Löftet. Målet är att ta hem de återstående 20 000 Falash Mura till Israel under två års tid, dvs 600 personer i månaden. Klarar man av det, tar löftet två år att hålla.

Totalt beräknar Jewish Agency att löftet kommer att kosta 160 miljoner dollar. Nancy Brenner är en av de 70 amerikanska judiska ledare som nyligen reste till Etiopien under en blixtvisit. Besöket slutade med att de flög 150 Falash Mura till Israel den 8 februari:

- Vi spenderade enbart 36 timmar i Etiopien men det var tillräckligt lång tid för att inse den enorma fattigdom under vilken dessa människor lever och förstå deras önskan att få komma till Israel.

- För närvarande finns 100 000 etiopier i Israel, vi inser vikten av att deras integration lyckas i landet. Dessa nya medborgare är viktiga för Israels framtid och vi i Diasporan måste hjälpa dem att bli produktiva medborgare.

Sarit är socialarbetare och arbetar med immigranter sedan hon muckat från den israeliska armén. Hon är anställd vid Mevasseret Zion absorptionscenter strax utanför Jerusalem. Hon är optimistisk inför framtiden även om hon medger att detgår långsamt för många att finna sig tillrätta.

- Så snart den byråkratiska delen och hälsoundersökningarna är avklarade ser vi till att barnen placeras i skolor och föräldrarna börjar lära sig hebreiska, judendom och får grunderna i hur man lever i ett modernt samhälle. Integrationsverket har anställt etiopier som kopplas samman med familjerna så att de kan få praktisk träning. De får lära sig att laga mat på gasspis och handla på stormarknader. Någon följer med dem i början när de måste till kommunen och långsamt lär de sig grunderna för att leva här.

Enligt Sarit tar det inte lång tid innan barnen kan hjälpa sina föräldrar med hebreiskan. Nackdelen är att detta bryter ner den sociala hierarkin i det etiopiska samhället.

- I Etiopien visas störst respekt för de äldre. Äldst får mat först, därefter kommer de yngre och barnen serveras sist. Här är det nästan tvärtom; barnen kommer nästan alltid först vilket då leder till att många barn blir bortskämda, anser Sarit. När de etiopiska barnen slussas in i det israeliska samhället ställs de etiopiska värderingarna på huvudet och många unga förlorar respekt för den äldre generationen och dess seder och bruk, vilket kan leda till stora problem.

Men det är inte bara den äldsta generationen etiopier som har det svårt. Studier har visat att knappa 60 procent av de yngre etiopierna kommer ut i samhället, även efter fullgjord militärtjänst och högre utbildning. För att möta denna utmaning har den israeliska regeringen introducerat sin egen kampanj för att fira de 30 första åren av immigration från Etiopien samtidigt som de vill förbättra etiopiernas image. Israeler uppmanas aktivt att delta som volontärer, att anställa nyinvandrade och välkomna dem till samhället.

- Vårt samhälle är långt ifrån jämställt, säger Shlomo Molla, Jewish Agencys ansvarige för etiopierna. Molla kom själv till Israel för många år sedan och han anser att utbildning och än mer utbildning är lösningen.

- Etiopierna måste själva börja utforma besluten som formar deras framtid. Det går inte att sitta still och se på hur utanförkänslan växer. Det israeliska samhället måste omfamna nykomlingarna, ge dem en möjlighet att arbeta och bidra. Så länge etiopierna bara får lågt betalda arbeten kommer fattigdomscirkeln inte att kunna brytas.

Det finns cirka 100 000 etiopiska judar i Israel för närvarande. Hälften av dem är under 19 år och 41 procent är under 15 år. Cirka 30 procent är födda i Israel.

För närvarande finns cirka 2 500 - 3 000 etiopiska akademiker i arbetslivet men många av dessa personer är anställda i kommunala arbetsmarknadsinsatser.

Under de senaste tio åren har ett ökande antal etiopier börjat studera på universitet eller högskolor. Uppskattningsvis finns 2 500 elever, varav 120 studerar juridik.

Varje år gör 1 500 etiopiska judar militärtjänst.

Hjälp dem komma hem!

Projekt Yonah, duvan, är i full gång.

Jewish Agency arbetar tillsammans med bland andra Keren Hayesod, Förenade Israelinsamlingen, med att ta hem de resterande 18 000 etiopiska judarna till Israel.

Somliga har väntat på att få komma till Israel i tio års tid, nu finns skolor i Addis Abeba och Gondar så att de som väntar på tillstånd kan få en bättre start när de till slut kommer hem.

Hjälp oss i vårt arbete att ta de etiopiska judarna till Israel. Skicka in ditt bidrag på vårt plusgiro 45 42 60-1 eller bankgiro 671-6609.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.