Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodÅtskilliga minusgrader och ishala gator kunde inte stoppa alla de som gästade årets Israelafton på Park Avenue Hotel i Göteborg. Tvåhundrafemtio personer kom, och det blev en härlig tillställning med massor av underhållning och ett fantastiskt insamlingsresultat.

Text och bild Annebelle Gyllenspetz

Israelafton i Göteborg

Tillsammans med sina musiker tolkade Åsa Fång Gershwin med den äran! De israeliska ungdomarna Sarit, Nuriel och Adi sjöng med själ och inlevelse israeliska sånger och fick rungande applåder. När Dan Fibert berättade att de alla varit i den israeliska armén fick de ytterligare en lång och varm applåd av publiken. Dan Fibert, kvällens värd och ordförande i Förenade Israelinsamlingen i Göteborg.
Salomon Helperin inledde kvällen med att spela Hatikva, den israeliska nationalsången. Alla de församlades röster stämde upp i gemensam sång för det älskade Israel, och det syntes att djupa känslor väcktes.

Dan Fibert, kvällens värd och Förenade Israelinsamlingens ordförande i Göteborg, började med att påpeka det sorgliga i att Hamas nu röstats fram som palestiniernas ledare.

- Israel går mot nyval, men det känns som om Israels framtid mest beror på hur det går med Hamas och palestinierna, sade han bekymrat. Han beskrev att Israel brottas med stora sociala problem som bara växer. Fattigdomen breder ut sig och numera lever mer än en tredjedel av de israeliska barnen under fattigdomsgränsen.

- Israel behöver vårt stöd både moraliskt och ekonomiskt, fortsatte Dan. Det finns många sätt att stödja landet, exempelvis genom att åka dit, eller genom att sitta här tillsammans ikväll.

Den israeliske ambassadören Eviatar Manor höll ett tal på klingande ren svenska, något som han aldrig gjort förut, åtminstone inte utan att förbereda mig noggrant, sa han leende.

- Israelerna vill leva i ett fritt och demokratiskt land, i sin egen judiska stat och i fred med sina grannar. Men detta kan bara bli möjligt genom en delning av landet.

Riksdagsledamot Annelie Enochson talade om sin kärlek till Israel, ett hem för det judiska folket, en ökenremsa som blomstrar och snilleföretagens land!

- Förra året producerade Israel tre Nobelpristagare, man har 103 företag noterade på den amerikanska börsen. Israel är dock den enda demokratin i Mellanöstern och det har blivit alltmer påtagligt hur svårt det är att få de ickedemokratiska samhällena att förstå meningen med demokrati och yttrandefrihet, särskilt efter Muhammedteckningarna, fortsatte hon.

Hon räknade upp siffror som ingen vill höra, än mindre ta in som en vardaglig verklighet:

- Även i Israel blir kvinnor misshandlade, barn far illa och just nu befinner sig tjugotvå procent av befolkningen under fattigdomsgränsen. Över ettusen personer har dödats i terrorattacker, mer än sex tusen personer har skadats och fler än fyrahundra barn har blivit föräldralösa.

- Låt inte Israel stå på menyn, bli uppätet och försvinna. Israel kommer att behövas än mer i en värld som numera präglas av muslimskt förtryck. Här behövs nu stora, tysta sedlar, avlutade hon.

Den israeliske ambassadören Eviatar Manor var under kvällen djupt inbegripen i samtal med Annelie Enochson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna. - Detta missar vi inte för allt i världen, det är ju så himla roligt! Bertha Rothenberg och hennes syster Birgitta som kommer varje år till Förenade Israelinsamlingens afton i Göteborg.
Anders Carlberg, ordförande i Judiska Församlingen i Göteborg, berättade att han nyss kommit hem från Israel med en stark känsla av trygghet.

- Trots att landets grannar inte vill ha fred och en av dem dessutom inte står Hitler långt efter i sitt hat mot judarna, känns det ändå hoppfullt. Det finns trots allt en möjlighet till fred och säkerhet i landet, trodde han.

Henryk Sender, mångårig medlem i Förenade Israelinsamlingens styrelse, avtackades i samband med kvällens insamling med en tavla av den kände judiske konstnären Ferenc Flamm samt med en present från Jerusalem.

- Det är tack vare dig som det blivit möjligt att samlas så här och det är med både sorg och tacksamhet vi ser att du lämnar ditt arbete för Förenade Israelinsamlingen, sade Dan Fibert.

När gåvorna räknats samman berättade en mycket nöjd Dan Fibert att slutsumman landat på 750 000 kronor. Då jublade gästerna.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.