Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker
Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod… Flamms verk har en jordaktig färgpalett. De verkar tillhöra en annan värld, halvabstrakta virvlar tar sig genom hans tavlor och ger dem en inåtblickande, meditativ kvalitet…

Hillary Larsson, The Jewish Week, New York.

Årets konstnär
 Ferenc Flamm

Ferenc Flamm föddes i Budapest, Ungern, där han också fick sin konstnärliga utbildning vid Konstakademin i Budapest. Att växa upp som jude i efterkrigstidens antisemitiska Ungern var inte lätt, redan som små fick han och hans två bröder lära sig att dölja sitt judiska ursprung. Familjen hade Raoul Wallenberg att tacka för sina liv och Wallenberg och Sverige fanns ständigt i familjens tankar. För Ferenc var Sverige liktydigt med hopp och liv. Det var bidragande orsaker till att han flyttade med sin familj till Göteborg 1976 och har bott där sedan dess.

1987 tydliggjordes det judiska arvet än mer i samband med att bägge föräldrarna dog. Hans bröder skickade honom ett litet paket som mamman hade gömt undan i alla år. I det låg hans mördade morfars kippa (huvudbonad), tallit (bönesjal) och siddur (bönbok) tillsammans med ett gammalt par shabatljusstakar, den gula judestjärna tyskarna hade tvingat hans mor att bära under Andra Världskriget samt de två skyddspass Wallenberg hade utfärdat åt hans föräldrar.

Moderns undangömda saker startade en resa tillbaka i tiden för Ferenc Flamm som därefter organiserade en grupp konstälskare i Göteborg. Tillsammans studerade de judendom och filosofi och lät sig inspireras av den judiska litteraturen för att skapa konstverk. Resultatet av det blev bland annat tolv litografier kring den judiske tänkaren Baal Shem Tov som visades i USA för första gången 1988.

Årets litografi skänkt till Förenade Israelinsamlingen heter Shabat.
- Motivet visat ett moment när brödet ska välsignas inför shabatmåltiden. Välsignelsen "trillar" ner i form av bokstäver och hamnar på duken som har täckt brödet. Den som tittar noga hittar även mina inspirerande två rabbinvänner bland änglarna i bakgrunden, berättar Ferenc Flamm.

Shabat finns att köpa hos Förenade Israelinsamlingen för 1 000 kronor. Litografin mäter 45 cm x 60 cm i storlek. Kontakta Förenade Israelinsamlingen på 08-667 67 70 om du är intresserad eller beställ direkt med bifogat inbetalningskort. Litografin levereras oinramad per post mot en kostnad av 50 kronor.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.