Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker
Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodLenas resa

Ninas Resa blev också Lenas resa. När författaren och filmregissören Lena Einhorn i augusti 1999 fick reda på att hennes mor Nina hade bröstcancer inleddes hennes egen resa. Vad den skulle leda till visste hon inte. Bara att hon på något sätt måste dokumentera sin mors berättelse om hennes liv. Det blev en prisbelönt spelfilm och en prisbelönt bok.

Av Artur Ringart, foto Patrik Österberg/SFI

Varför gjorde du filmen "Ninas resa"?
- Jag fick en impuls att göra en intervju med min mamma när hon blev sjuk i bröstcancer. Jag valde att filma henne för att "hålla alla dörrar öppna". Då hade jag ingen konkret idé om vad jag skulle göra med materialet. Idén till en långfilm kom så småningom och först ett drygt år efter intervjun visste jag. Det skulle vara en spelfilm med en autentisk berättare, mamma.

Men visste du hur man gör spelfilm?
- Nej, jag har enbart gjort dokumentärfilmer tidigare. Men tanken på en spelfilm växte fram, när jag presenterade idén för Sveriges Television tände de direkt. Det var våren 2001. Därefter tog det tre år innan vi kom igång och under den tiden hann projektet läggas ner två gånger.
Att det tog sådan tid hängde samman med att det är dyrt att producera film. Att den till slut blev av tillskriver Lena sin egen envishet och producenten Kaska Krosny. Tillsammans lyckades de klara av de ekonomiska kraven men fick även finansiell hjälp från företaget Storch och Storch samt Svenska Filminstitutet.

Varför valde du att göra en bok också?
- När filmprojektet avstannade ville jag förvissa mig om att den intervju jag hade med mamma inte bara försvann ut i intet. Jag kunde mammas historia sedan länge men det var ändå svårt att skriva, svårt att hitta rätt format. I början trodde jag att det skulle bli en roman men så blev det inte.

Med både filmen och boken "Ninas Resa", har Lena Einhorn fått två av de finaste priserna man kan få i Sverige som regissör och författare. Vid Guldbagge galan fick Lenas film pris både för "bästa svenska film" och "bästa manus" under 2005. Hon belönades också med Förläggarföreningens Augustpris i slutet av 2005. Boken " Ninas resa "blev vald till årets fackbok i konkurrens med 121 andra böcker, i juryns motivering står bl.a. "Minnesboken Ninas Resa, är ett stycke omistlig vittneslitteratur." Förutom äran fick Lena 100 000 kronor i pris.
Lena blev mycket glad åt priserna.

- Mamma hade lovat att berätta sin historia för sin bror Rudeks skull och jag tog över hennes löfte att berätta. Att det sedan har blivit en sådan framgång var inget som jag planerat. Men pengarna behövdes. Jag hade inte tagit ut någon lön under hela filmprojektet.

Lena har även tilldelats Statliga Konstnärsnämndens första Mai Zetterlingpris för sin förmåga att förena autencitet med konstnärskap samt Göteborgs stora filmpris, ett publikpris. När Lena tog emot publikpriset skojade hon genom att säga "when it rains, it pours".

Reaktionerna efter "Ninas Resa" har varit positiva och inspirerat Lena att fortsätta skriva och göra fler spelfilmer. Redan nu finns ett manus till en ny spelfilm. Vad den kommer att handla om vill hon inte avslöja men det finns ett filmbolag som funderar på att köpa rättigheterna.

Nina Einhorn (1925-2002), född Rajmic, var en av cirka 300 personer som genomlevde hela Warszawagettots existens, och överlevde. Innan nazisterna inledde sin likvidation av stadens judar bodde där drygt 400 000 judar.

Nina var en av Sveriges främsta cancerforskare. Hon var överläkare och chef för den gynekologiska cancerkliniken vid Karolinska Sjukhuset i Stockholm. Nina var gift med Jerzy Einhorn (1925-1999), professor och chef för Radiumhemmet.

Nina Einhorn var en uppskattad ordförande för Förenade Israelinsamlingen mellan åren 1994 till 1999.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.