Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker
Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodInvandringen fortsätter

Israel fick cirka 23 000 nya medborgare under 2005; det första året sedan den förnyade intifadan startade som den nedåtgående immigrationstrenden vände. Än fler väntas anlända under 2006.

Från Jewish Agency

När 2005 gick mot sitt slut hade över 23 000 personer valt Israel som sitt nya hemland, en markant ökning framför allt från USA och Frankrike. Från USA kom 3 052 personer, en ökning med 412 personer, det högsta antalet sedan 1983 då 3 806 personer kom. Från Frankrike kom 2 980 personer, 565 fler än året innan, den högsta siffran på 34 år.

Det fortsätter komma immigranter från Forna Sovjetunionen, 9 124 personer, det är en nedgång med tio procent från 2004. Dock ökade immigrationen från Vitryssland med 34 procent det gångna året.

Värda att nämnas är också Sydamerika, 1 850 personer, England, 450 personer och Etiopien, 3 700 personer.

Under 2005 har Jewish Agency samarbetat med den nordamerikanska organisationen Nefesh B'Nefesh (Själ för själ) och specialchartrat sju EL AL plan med destination Israel. Den 28 december anlände årets sista till Ben Gurionflygplatsen i Tel Aviv med 220 immigranter från USA och Kanada.

Utöver dem som väljer Israel som sitt framtida hemland har även siffrorna stigit för ungdomar från hela världen som deltar i utbildningsprogram, stöttade av Jewish Agency, det gäller både enstaka kurser som längre utbildningsprogram. Under 2005 deltog 29 712 judiska ungdomar ibland annat Birthright Israel och Israel Experience.

- Jag hoppas att 2006 kommer att bli vändpunkten för immigration och deltagande för ungdomar i utbildningsprogram i Israel. Vi har genomlidit flera svåra år men jag tror att den lugnare politiska situationen, den förbättrade ekonomin i kombination med våra nya strategier kommer att öka invandringen. Jag är så lycklig över att så många väljer att komma till Israel, säger Zeev Bielski, ordförande för Jewish Agency.

Grattis!

I förra numret av Menorah lottade vi ut fem exemplar av Morton Narrowes bok En tretvinnad tråd bland de donatorer som skickade in 250 kronor eller mer till oss.
Följande personer vann var sin bok:

Victor Flores W Launberg
Jim Schulman Britt-Marie Möller
Rolf Östlin  Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.