Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker
Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodÅrets resultat

2004 slog vår insamling nytt rekord, om man tittar på hur mycket pengar vi kunde överföra till våra olika projekt i Israel. Så i början av 2005 kändes det omöjligt att hoppas på ännu ett lika bra insamlingsår. Och jag hade rätt, det blev inte lika bra, det blev ännu bättre... hela 3,8 miljoner dollar skickades till våra ändamål!

Tack vare våra många stora och små givare kunde vi alltså även förra året hjälpa ett stort antal utsatta israeler, barn, ungdomar och äldre, till ett bättre liv. Det verkar som om ni, givare och läsare av Menorah, tagit vårt centrala budskap till hjärtat, att vi är länken mellan Israel och oss judar och Israelvänner utanför Israel.

De olika ändamål vi samlade in medel till var:

  • Invandring/integration: förutom de judar från Ryssland och Ukraina som kommit i stora mängder de senaste 15 åren pågår nu en mycket stor räddningsaktion. Jag tänker på de etiopiska judar, Falash Mura, som successivt slussas till Israel. Här behövs stora resurser för att göra integrationen framgångsrik.
  • Barnen i Neve Michael fortsätter att engagera våra givare. Vi kan bidra med 60 000 dollar per år för att byns kriscenter, för de mest utsatta barnen, ska kunna ha extra välbehövlig personal anställd. Dessutom lade vi i november 2005 grundstenen till en grundlig renovering av ett 451 kvm stort bostadshus. Hela finansieringen, på 740 000 dollar, är nu klar och allt bekostas till fullo av våra svenska givare.
  • Fonden för terroroffer har fått generösa tillskott från Sverige. Glädjande nog har antalet terrordåd, och därmed offer, minskat betydligt. Men många offer skördas fortfarande och många behöver stöd i åratal framöver.
  • Stöd till äldre: vi i Sverige har en särskild relation till Beersheva, en stad med många socialt utsatta medborgare. Ett flertal projekt har byggts de senaste decennierna, med inriktning på de äldre i staden. Under 2005 invigdes ett nytt vårdhem för äldre i Beersheva Yud-Alef, där 20 äldre nu bor i moderna, ljusa och bekväma rum, med stora gemensamma utrymmen för olika aktiviteter. Vi invigde också en utbyggnad på 200 kvm av det dagcenter i Beersheva Gimel som vi byggde för 5-6 år sedan. Nu finns ännu mer plats för aktiviteter.

Dessutom kunde vi lägga grundstenen till ett nytt projekt för "Lecture Halls" på Western Galilee College, en byggnad med 4 000 kvm yta. Detta kommer att ta några år att färdigställa och bli ytterligare en milstolpe i vår relation med denna fina skola.

Vill du se hur väl dina gåvor används och förvaltas ska du följa med på vår årliga Israelresa. Förra årets resa var en succé, med ett balanserat och omväxlande program, och en mycket trevlig och blandad grupp resenärer. Vi ser redan fram emot årets resa!

Under sommaren lanserades ett nytt instrument för att samla in lite större gåvor. Vi kallar det Keren Hayesods Fondprogram, och syftet är att samla in medel som fonderas, varpå endast avkastningen får användas. Tanken är att du som givare ska känna att du är med och stödjer ändamål i Israel för all framtid. Du kan, om du vill, namnge din gåva i eget eller en kär anhörigs namn, ungefär som om du bildade en egen fond/stiftelse. Minimibeloppet är cirka 40 000 kronor.

I Fondprogrammet finns också möjlighet att själv få ränta livet ut på den gåva man ger. Räntan baseras på din ålder när du ger gåvan, och är upp till 11,5 %, men då är minimibeloppet cirka 400 000 kronor.

Inom kort kommer vår första svenska givare till Fondprogrammet att få sin första ränta, och vi fortsätter att under året arbeta för att sprida information om denna nya gåvomöjlighet.

Tack till alla våra givare för ett fantastiskt 2005! Tack vare er generositet slog vi alla rekord, och eftersom våra kostnader i princip är fasta, betyder det att omkostnadsnivån sjönk till otroligt låga 6 %. Svårslagbart!

Ulf Cahn
Generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen i SverigeTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.