Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker
Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodSiktar mot stjärnorna

- De kommer utan tvivel att lyckas, denna kärntrupp av etiopiska ledare. Allt vi gör är att hjälpa dem nå några pinnhål högre upp på framgångsstegen, förklarar Doron Haran, vice ordförande för utvecklingsenheten på Ono Academic College i Kiriyat Ono.

Den stege Haran talar om är den som kommer att ta dessa unga etiopiska akademiker in i det israeliska affärslivet.

Av Janet Mendelsohn Moshe, foto OAC

Ono Academic College (OAC) i centrala Israel är idag Israels största juridiska fakultet och dess företagsenhet är landets andra i storlek. Det akademiska året 2006 har 142 etiopier blivit inskrivna, 82 av dem läser juridik och 60 av dem studerar företagsekonomi. Av förra årets flygfärdiga jurister tog 85 procent sin examen.

För närvarande finns det etiopiska studenter vid alla högre läroinstitut i Israel men på inget ställe har de blivit så väl emottagna som i Kiriyat Ono.

- Vi försöker förutse alla problem innan de dyker upp och när de gör det, då ser vi till att lösa dem fort, förklarar Haran. Om våra elever har problem med att tala engelska får de extra hjälp, om matten är för svår lägger vi in extra timmar att träna på.

Det är allmänt känt i Israel att betygen från de nationella proven i Israel, eller Israels motsvarighet till det svenska högskoleprovet, kan avgöra om man kommer in på en högskola eller måste välja enklare sysslor. Därför erbjuder OAC även ett förberedande år för att kunna nå ända fram.

I 45 procent av de etiopiska hemmen saknar bägge föräldrarna arbete.
De flesta av de vuxna etiopier som lever i Israel kan fortfarande inte läsa hebreiska, många kan inte heller föra en flytande konversation på språket. I genomsnitt presterar deras barn sämre i skorna. En studie gjord i slutet av 2005 visar att i 45 procent av de etiopiska hemmen saknar bägge föräldrarna arbete. Dessa unga etiopier behöver hjälp likt den som erbjuds via ett program som Keren Hayesod, den israeliska regeringen, den etiopiska församlingen i Israel och folk utanför Israel ligger bakom. Det går ut på att hitta potentiella förmågor hos unga etiopiska skolbarn, lära dem utveckla sina akademiska färdigheter samt träna deras ledarförmågor. Programmet får dem även att förstå vikten av att förbereda sig för den israeliska armén samt hjälper dem finansiellt med universitetsstudier.

Haran håller med om att allt detta är viktigt, men han ser till en ännu större bild när han tänker på eleverna på OAC, han tror att de kommer ha en än större påverkan på den etiopiska församlingen.

- Etiopier skattar utbildning högt, en ung etiopisk advokat eller entreprenör kan fungera som en viktig förebild för ungdomar och hjälpa dem att vidga sina vyer och öppna nya vägar till framgång.

Moshe Semo är ett bra exempel på detta. Efter att ha studerat vid en bibelskola tjänstgjorde han i en framstående arméenhet. Semo hade samma framtidshopp som sina vänner och sökte till juristlinjen. Idag är han en av dussinet etiopiska advokater som verkar i Israel men antalet multipliceras med varje årskull som examineras.

- Mina kollegor särbehandlar mig inte utan relaterar till mig på ett affärslikt sätt och jag njuter av yrkets utmaning.

Minst 60 procent av dem han företräder är etiopier och han måste kämpa med att prata tigrit och amhariska då hebreiska numera har blivit det språk han behärskar bäst. Precis som alla andra professionella i Israel kämpar Semo med det svåra ekonomiska klimatet i landet men han är definitivt en respekterad person i sin kommun.

Tal Checal är ordförande för den etiopiska studentkåren i Israel och studerar juridik på OAC. Han ser sig själv som ett utmärkt exempel på hur investeringen i den etiopiska församlingen i Israel betalar sig.

- Jag har lärt mig hebreiska på en ulpan, jag har bott i en ungdomsby tillsammans med andra nyinflyttade och idag studerar jag juridik med stipendium på OAC. Jag vill att etiopiska barn ska ha mig som god förebild och jag kommer att leda mitt folk.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.