Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker
Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodHjälp dem komma hem!

Projekt Yonah, duvan, är i full gång.

Jewish Agency arbetar tillsammans med bland andra Keren Hayesod, Förenade Israelinsamlingen, med att ta hem de resterande 18 000 etiopiska judarna till Israel.

Somliga har väntat på att få komma till Israel i tio års tid, nu finns skolor i Addis Abeba och Gondar så att de som väntar på tillstånd kan få en bättre start när de till slut kommer hem.

Hjälp oss i vårt arbete att ta de etiopiska judarna till Israel. Skicka in ditt bidrag på vårt plusgiro 45 42 60-1 eller bankgiro 671-6609.

Samma möjligheter

- Programmet har hjälpt mig till bättre betyg och insikten att jag kan klara av gymnasiet, säger femtonåriga Dvora Zaro med lysande ögon. Tillsammans med sin tvillingsyster Leah är hon en del av "Sparks of Science" vars mål är att utveckla naturvetenskapliga talanger hos barn med etiopiskt ursprung.

Ur Keren Hayesods Newsletter

Dvora och Leah går i nian på Ulpan High School i staden Yavne nära Tel Aviv. De var bara ett år gamla när familjen flyttade till Israel 1991 så tvillingarna kan räknas som riktiga infödda israeler. Även om de är klädda i den enkla skoluniform som religiösa flickor bär, lång kjol och höghalsade tröjor med ärmar som når över armbågarna, är deras språk sprängfyllt av israelisk slang. De bor tillsammans med sina föräldrar och sex syskon i en trerummare i Yavne. Mamman arbetar med äldre och pappan är arbetslös. En av lärarna upptäckte att bägge flickorna hade goda anlag för naturvetenskapliga ämnen trots att de inte presterade speciellt väl i skolan, i brist på läxhjälp och finansiella tillgångar. Nu deltar de i en efterskolsverksamhet två gånger i veckan på Weizmann Institutet. Programmet har visat både Dvora och Leah att de är kapabla att nå framgång och givit dem möjlighet till en bättre framtid.

Utmaningarna etiopierna i Israel står inför är enorma. Den snabba övergången från patriarkaliska jordbrukare med väl definierad familjehierarki och tydliga könsroller till ett snabbt, modernt och högteknologiskt samhälle har skapat krockar och gjort integrationen i Israel svår. Gruppen dras med stora spänningar. Kulturella och ekonomiska gap har dessutom förstorats av den ekonomiska kris Israel har varit drabbad av under de senaste åren. Många unga israeler med etiopiskt ursprung har stor akademisk potential men saknar resurser och möjligheter att studera vidare. Utan utomstående inblandning kommer de nästan aldrig vidare.

Det ettåriga programmet Kedma vänder sig till etiopier i åldrarna 20-25 år med minst fem års skolgång i bagaget innan de kom till Israel. Det inleds med en intensiv niomånaders språkskola i kombination med förberedelser för lärlingsprogram eller akademiska studier. Programmet innehåller matematik, engelska och datorkunskap men även studier i israelisk kultur och samhälle. Eleverna bor i absorptionscenter finansierade av Keren Hayesod.

De flesta ungdomar med etiopiska rötter kommer från svåra ekonomiska förhållanden, utan finansiell assistans är det omöjligt för dem att studera vidare. Integration är inte lätt; samtidigt som de måste hålla hög studietakt måste de försöka smälta in i samhället, lära känna nya människor och anpassa sig efter de sociala spelregler som gäller i Israel, allt på ett språk de knappt behärskar.

Sparks of Science drivs vid Weizmann i Rehovot och Technion i Haifa och vill hjälpa etiopiska ungdomar att överbrygga kulturella och utbildningsmässiga gap. 100 gymnasieelever tar del av programmet.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.