Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker
Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodMål 2006

Efter ett bra år 2005, där vi kunde göra stora insatser för Israel, tar vi nu sats för ett nytt år med viktiga arbetsuppgifter. Välkommen att bidra på det sätt du önskar.

Under 2006 satsar vi på följande ändamål:

  • EXODUS: fortfarande kommer ca 60 nya invandrare till Israel varje dag. Det är allt färre från f d Sovjet och allt fler från Västeuropa som invandrar, men främst är det den nya vågen av etiopiska judar som ställer höga krav på israelerna.
  • Etiopiska invandrare: i år har du som givare möjlighet att öronmärka din gåva just för den etiopiska invandringen. Man räknar med att cirka 100 etiopiska judar kommer till Israel varje vecka. Här behövs mycket engagemang för att integrationen ska fungera. Att komma från ett liv i Etiopien till Israel är en enorm omställning.
  • Barnbyn Neve Michael: de 250 barn som lever i barnbyn behöver fortsatt hjälp för att bygga upp en framtid. Vi har lovat att bidra med 60 000 dollar under 2006 för att två anställda ska kunna hjälpa de allra mest utsatta barnen i byns kriscenter. Här har du som givare möjlighet att göra stor nytta.
  • Hjälp till terroroffer: lyckligtvis har antalet terrorattentat, och därmed antalet israeliska terroroffer, minskat kraftigt det senaste året. Den fond vi samlat in medel till i flera år behöver därför inte mer kapital, man använder nu avkastningen för att hjälpa de offer som nu behöver fysiskt, psykiskt och annat stöd. Vi fortsätter dock att slussa era gåvor vidare till andra typer av hjälpinsatser.
  • Äldre i Beersheva: i två decennier har våra svenska givare byggt olika projekt för att hjälpa främst äldre, men även barn och handikappade, i Beersheva till ett bättre liv. De äldre, som byggt upp Israel till vad det är i dag, förtjänar en trygg och behaglig ålderdom, något Israel har svårt att klara av. Du kan rikta en gåva till detta viktiga ändamål.

Även under 2006 satsar vi också vidare på byggnation av angelägna projekt i Israel, enligt våra givares och Israels önskemål. Följande projekt är aktuella:

  • Bostadshus i Neve Michael: renoveringen av ett stort bostadshus har påbörjats och beräknas stå klart under hösten. Vi saknar fortfarande en summa för att ha projektet färdigfinansierat, så känner du som givare att du vill göra en insats kan du kontakta undertecknad. Det finns möjlighet att hedra t ex en nära anhörig med en plakett.
  • Renovering i Beersheva: ett av våra första projekt i Beersheva, äldreboendet Beit Scandinavia, behöver renoveras. Badrum och en del andra faciliteter måste moderniseras till en kostnad av totalt 200 000 dollar. Detta projekt kan genomföras under året, men även här saknas en del medel. Du är välkommen att bidra, och även här kan minnesplaketter sättas upp.
  • Lecture Halls, Galilskolan: grundstenen till detta projekt lades i slutet av 2005 och byggnation kommer att pågå hela året. Färdigställande och invigning beräknas ske under hösten 2007.
  • Renovering av barncenter, Kfar Saba: en generös givare har tagit på sig ansvaret för att bekosta denna renovering. Det är ett center där barn till invandrare, 0 - 6 år gamla, och deras föräldrar får hjälp att bearbeta sociala problem. Man behandlar cirka 400 barn varje år, och detta är en god investering för att ge familjerna en bra framtid.

Studiestipendier
Sedan många år förmedlar vi studiestipendier för elever vid Galilskolan. Nu vill vi gå vidare och hjälpa barnen i Neve Michael att kunna studera vidare efter sin militärtjänst. Utbildning i Israel kan vara väldigt dyr, men är samtidigt ofta nödvändig för att kunna få bra jobb. Som givare kan du välja att sätta upp en stipendiefond eller skänka enstaka stipendier, kontakta Ulf Cahn för mer information. Vi kommer att berätta i Menorah om en del av stipendiemottagarna.

Keren Hayesods Fondprogram
Vi fortsätter med lanseringen av Fondprogrammet, som redan rönt stort intresse. Du kan ge en gåva till Fondprogrammet och välja att få avkastning livet ut, och den baseras på din ålder vid gåvotillfället. Som mest kan den uppgå till 11,5 % och avkastningen är bunden. Tanken att göra en god gärning och en god affär för egen del samtidigt är inte så dum…

Du som vill stödja Israel kan alltid göra det genom vårt arbete. Hittar du inte något lämpligt bland våra ändamål ovan, kontakta mig! Vi kan alltid hitta ett projekt eller annat ändamål som passar dina speciella önskemål.

Ulf Cahn
Tel 08-667 67 70 E-post ulf.cahn@israelinsamlingen.orgTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.