Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodHöstresan

Första veckan i november flög 15 personer ner till Tel Aviv på Förenade Israelinsamlingens höstresa. Den nya flygplatsen är imponerande, sval och välkomnande. Vi kände direkt att detta skulle bli en minnesvärd vecka!

Huvudmålet med resan var att besöka Förenade Israelinsamlingens projekt, visa våra donatorer vart deras pengar går och se vilka framsteg som skett sedan förra besöket. Israelerna är fantastiska entreprenörer och man blir lika överväldigad varje gång över de resultat de åstadkommer.

I år hade vi förmånen att få vara med om att starta renoveringen av ett mycket nedgånget bostadshus i barnbyn Neve Michael. Huset kommer att totalrenoveras med hjälp av gåvor från svenska bidragsgivare under kommande år. Besöket i barnbyn är alltid lika gripande och det är med stor stolthet jag kan säga att Sverige utgör en skillnad för dessa barn, en mycket positiv skillnad.

I framtiden kommer även Sverige bli ett begrepp för etiopiska ungdomar i Kfar Saba där vi hjälpt till att renovera en ungdomsgård och fyllt den med meningsfull verksamhet.

Det gör vi även för många människor i Beersheva. Där har våra insatser betytt mycket för äldre; vi har byggt servicehem, dagcenter, ordnat med tandvård och transporter. Alumotskolan har med Sveriges hjälp gått från att vara en slumskola till en av Israels bästa mellanstadieskolor! Vi har hjälpt handikappade till en meningsfylld tillvaro på dagarna genom uppförandet av ett rehabcenter.

Resan till norr och staden Akko är också inspirerande. Där fortsätter våra insatser för judiska, arabiska och drusiska elever vid Galilskolan. Förra året invigde vi ett teknikcenter, i år lade vi grunden till en byggnad som kommer att inrymma många lektionssalar.

Vi hann även med att besöka ett boende för äldre som nyligen kommit till Israel, ett guidat besök på det nya Yad Vashem, museet över Förintelsen i Jerusalem samt träffa en hel del människor.

Det var en fantastisk resa, följ med oss nästa år!

Ulf Cahn, Generalsekreterare

Ett härligt dansuppträdande gladde oss alla. Här uppträder Pablo Picasso för en fängslad publik.
Mona-Lis Lidholm och Elisabeth Citrom pratar med ett av skolbarnen.
Alumotskolan

Denna grundskola, som ligger i ett område med sociala problem, sågs länge som en slumskola. Tack vare svenska donationer ligger man nu långt fram i bland annat engelska, musik, dans, datautbildning och naturvetenskap, något vi fick ta del av under vårt besök i skolan.

Det Arts & Science Center, finansierat av Pär Stenberg, som invigdes förra året används dagligen för olika typer av undervisning och experiment.

Vi lyssnade till boendets kör som framförde sånger på hebreiska och på ryska. Berek Lajb i samspråk med en av de boende från forna Sovjetunionen, dekorerad för sina insatser under Andra Världskriget, idag nöjd israelisk medborgare.
Amigour

Amigour är den israeliska organisation som ansvarar för att medellösa äldre israeler, som det tyvärr finns alltför många av, har någonstans att bo. 80 procent av dem som behöver denna hjälp är överlevande efter Förintelsen, hälften betalar högst 31 dollar per månad för sin bostad. De har helt enkelt inte några pengar att betala med.

Vår svenska grupp besökte ett boende i Bat Yam, söder om Tel Aviv, och fick träffa äldre f.d. sovjetiska immigranter som bor där.

Donatorsplaketten avtäcks.
Beersheva Gimel

Ett tidigarelagt shabatfirande visade de svenska besökarna hur fredagarna går till.
Detta dagcenter för äldre invigdes för sju år sedan men fick väldigt snabbt problem; den höga standarden och den fina omvårdnaden gjorde att det fanns för många gamla som ville komma dit.

En utbyggnad har stått på önskelistan i många år och tack vare en svensk givares generositet har detta kunnat bli verklighet. Nu finns ytterligare 200 kvm för de äldres olika aktiviteter. Personalen är oerhört engagerande och det är lätt att känna den värme de ger de äldre.

Regina Rodau, ordförande för Förenade Israelinsamlingen, klipper bandet och inviger äldreboendet flankerad av borgmästare Yaakov Terner och Robert Rydberg.
Beersheva Yud-Alef

Här fanns från början ett dagcenter, vilket staden ville bygga samman med ett nytt äldreboende. Tomten bredvid var ledig och generösa svenska givare har sett till att detta projekt kunnat förverkligas.

Nu kunde vi, i närvaro av Sveriges ambassadör Robert Rydberg, inviga boendet med plats för 20 äldre. Det har blivit moderna, vackra rum med bra planerade utrymmen och badrum, samt en vacker ljusgård i mitten. Samtidigt har dagcentret fått en rejäl ansiktslyftning.

Elisabeth och George Citrom tillsammans med personal i den stora samlingssalen. Denna kvinna har lärt sig att gå igen efter 20 år i rullstol tack vare träningen på Beersheva Ramot.
Beersheva Ramot

Detta dagcenter för vuxna handikappade, finansierat av svenska givare för 5-6 år sedan, gör en oerhört viktig insats i Israel.

Många av dem som kommer kan få hjälp med rehabilitering och daglig verksamhet på ett för Israel ganska unikt sätt. De får ett värdigt sätt att tillbringa sin tid och möjlighet att utvecklas, trots stora svårigheter.

Pär Stenberg lägger grundstenen till den nya byggnaden. Det svindlande trapphuset i Science och Technology Center.
Galilskolan

Detta college har utvecklats oerhört under de senaste 4-5 åren, till stor del tack vare Pär Stenberg, vår generöse svenske donator.

Förra året invigdes Science & Technology Center, en fantastisk och vacker byggnad på 2 800 kvm. Nu fick vi se det igen, komplett och färdigt att tas i bruk. Vi lade också grundstenen till en ny byggnad med lektionssalar som kommer att omfatta 4 000 kvm och ta några år att bygga färdigt.

Hela den svenska gruppen var angelägen om att renoveringen skulle börja.
Neve Michael

Besöket i barnbyn var väldigt inspirerande. Det känns bra att veta att de medel våra givare bidrar med ger barnen möjlighet till en bättre framtid. Vi i Sverige har tidigare renoverat två bostadshus, samt byggt ut och renoverat skolan. Nu startar renoveringen av ännu ett bostadshus, Beit Levanon, som är 451 kvm stort.

23 pojkar, en fyrapersoners familj som hjälper dem, två anställda och fyra flickor som gör sin militärtjänst på detta sätt bor i det nu nergångna huset.

Tack vare generösa svenska givare får de nu ett fint boende.

Elisabeth Citrom och Märta Blaustein tillsammans med borgmästaren Yehuda Ben-Hamo i Kfar Saba. Datorerna är flitigt använda.
Kfar Saba
Ungdomsklubb för etiopiska ungdomar

Familjerna Blaustein och Citrom i Stockholm har finansierat renoveringen av en ungdomsklubb för etiopiska ungdomar i Kfar Saba.

Det är oerhört viktigt att dessa ungdomar får hjälp med aktiviteter på fritiden så att de kommer in i det israeliska samhället på ett bra sätt, och inte hamnar på glid. På invigningen kom många av de etiopiska ungdomarna, och även Kfar Sabas borgmästare.

Foto: Ulf Cahn, Jacques Vinonska, Franz T CohnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.