Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodLyckat höstmöte

Cirka 100 personer hade kommit till Förenade Israelinsamlingens höstmöte i Stockholm som hölls tillsammans med Samfundet Sverige-Israel och Zionistiska Federationen.

Kvällen huvudtalare var professor Raphael Israeli som talade under rubriken "Israels existentiella dilemma" vilket fängslade åhörarna och ledde till en intressant frågestund.

Kvällen avslutades av Keren Hayesods Europachef, Jankele Snir som informerade om Operation Yonah som ska ta de resterande 18 000 etiopiska judarna till Israel under två års tid.

Invandringen upp!

För första gången sedan den andra Intifadan startade i september år 2000 har invandringssiffrorna till Israel gått upp.

- Vi uppskattar att mellan 23 - 24 000 invandrare kommer till Israel under 2005, mycket tack vare ökat antal från Frankrike och Nordamerika, säger Moshe Vigdor på Jewish Agency.

Nära 80 procent av de nordamerikanska judarna som flyttade till Israel under 2005 har innan flytten aldrig tidigare besökt Israel.

Välkommen Elisabet!

Menorah hälsar Elisabet Milchner Funseth välkommen till Förenade Israelinsamlingens kontor.

Elisabeth tar hand om ekonomi, administration och möter dig i telefon när du ringer.

Fler etiopier till Israel

Premiärmister Ariel Sharon har uppmanat Jewish Agency att se till att öka invandringen av de etiopiska judarna från 300 till 600 personer i månaden, med projekt Yonah, duvan.

Exakt antal etiopiska judar som väntar på tillstånd att få emigrera till Israel är osäkert, uppskattningsvis handlar det om 17 - 20 000 personer.

Jewish Agency har öppnat skolor i Addis Abeba och Gondar, de två uppsamlingsorterna i Etiopien och skickat ner socialarbetare och översättare så att de som väntar på tillstånd att få komma till Israel får en bättre start.

Om Jewish Agency lyckas fördubbla immigrationen till 600 personer i månaden bör alla etiopiska judar befinna sig på israelisk mark inom loppet av två till tre år.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.