Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIn memoriam

Mikael Elias har avlidit i en ålder av 82 år, efter en tids sjukdom. Hans närmaste är barnen Josef och Sandra med familjer samt två bröder med familjer.

Mikael Elias föddes i byn Kretshnif, i nuvarande Rumänien, som yngsta barnet av åtta syskon. I och med krigsutbrottet blev Mikael medlem i kommunistpartiet för att aktivt kunna bekämpa nazismen. När Ungern annekterade Transylvanien flydde Mikael till Sovjetunionen. Åren i Sovjet var hårda. Sakta förlorade han förtroendet för kommunismen och iklädd sovjetisk arméuniform lyckades han år 1947 återvända till sin födelseort. Där möttes han av beskedet att hans föräldrar och fyra av syskonen med familjer hade mördats i Auschwitz.

Genom Röda Korset lyckades han få kontakt med sina överlevande syskon och tog sig till Wien, där den äldste brodern Tuvia befann sig. Mikael påbörjade studier i kemi, psykologi och medicin men fick aldrig möjligheten att avsluta studierna då han hela tiden tvingades hitta vägar att försörja sig.

1955 kom Mikael till Sverige för att vara tillsammans med systern Elisabeth. 1965 gifte han sig med Kati, en ung flykting ifrån Budapest, och tillsammans fick de barnen Josef och Sandra. Mikael och Kati fick bara 24 år tillsammans. Kati gick bort 1989 efter svår sjukdom.

Hos Mikael och Kati fanns alltid öppet hus, goda råd och handfast hjälp.

Sin kärlek till studier och kunskap kanaliserade Mikael genom NTI-skolan, som han grundade 1968 och som han i princip ledde till sin död. Med två tomma händer lyckades han bygga upp NTI till ett av Sveriges största och mest respekterade utbildningsföretag.

Även i Judiska Församlingen i Stockholm var Mikael aktiv på en mängd olika plan och i olika organisationer. Erkännandet var dock för Mikael oviktigt.

En fysiskt liten man, men andligt stor, som lämnar efter sig ett stort tomrum.

Genia och Ferenc GöndörTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.