Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodStefan Sturesson är affärskonsult för Teknikbyn i Västerås. Han arbetar även som frilansjournalist och är medlem i Samfundet Sverige Israel.
Israel visar vägen

Israel är idag ett innovativt företagarland med högteknologisk forskning. Navet är Technion-universitetet i Haifa, ett av världens ledande universitet inom teknik och naturvetenskap som frambringat flera nobelpristagare. En av dess grundare var Albert Einstein. Idag är 70 % av alla företagsledare inom högteknologisk industri i Israel examinerade på Technion.
Av Stefan Sturesson

Israel blev tidigt känt som ett framstående jordbrukarland som utvecklade modern odlings- och bevattningsteknik, förvandlade öken till grönskande landskap och förädlade olika frukt- och grönsakssorter. Det finns fortfarande kvar men jordbruket spelar idag en mindre roll för landets export. Istället har teknikutveckling tagit över, inte minst inom IT, elektronik och telekommunikation. De flesta som använder mobiltelefoner och moderna persondatorer använder sig, oftast ovetande, av israelisk teknik.

Israel delar samma problem som Sverige, nämligen att arbetskraftskostnaden är så hög att det blir för dyrt att producera volymvaror i landet. För att kunna säkra tillväxten måste fler människor ägna sig åt avancerad verksamhet som kräver högre utbildning. Den produktion som blir kvar inom landet måste utföras av i stort sett obemannade fabriker. Israel har antagit utmaningen och satsar bl.a. på att få fram många nya så kallade hightech företag inom många olika branscher.

Vad är förklaringen? till det starkt innovativa företagarklimatet i Israel? En viktig faktor är inkubatorprogrammet. Staten garanterar riskkapital de första två åren för de företag som blir antagna. Inkubatorprogrammet är en mycket tuff skola, i princip antas bara en på hundra sökande och praktiskt taget alla som blir antagna har doktorsgrad. Men ett ja innebär ingen enkel resa till framgång. Man har två år på sig att visa resultat. I genomsnitt satsar regeringen 400 000 dollar på varje antagen, men denna summa ska betalas igen inom sex år. Trots de tuffa kraven, eller kanske tack vare, klarar sig hälften av de nystartade företagen och många tar ordentlig fart, många tar klivet in på börsen, inte bara den israeliska utan i flertal fall även i USA.

Direktör Rina Pridor, ledare för inkubatorprogrammet i Israel berättar att man driver ett konsekvent program för att få akademisk forskning och entreprenörskap att gå hand i hand, att förena forskar- och företagarkarriären.

- Vi har fått regeringen att investera i ett program som har till syfte att skapa framgångsrika företag av de bästa idéerna. De nya företagen drivs som bolag i vilka både staten och privata aktörer investerar. Programmet startade 1991 och staten har hittills investerat cirka tre miljarder kronor medan privata aktörer investerat cirka 6,4 miljarder kronor.

Programmet har varit mycket lyckat och drygt 50 procent av de nystartade företagen har blivit framgångsrika och kunnat betala tillbaka de pengar som investerats i dem. I genomsnitt rör det sig om ca 3 miljoner kronor per företag, som ges som ett startlån med krav på återbetalning inom sex år.

Technion kom I världens fokus när två av universitetets forskare inom biokemi, professorerna Avram Hershko och Aaron Ciechanover, belönades med Nobelpriset i kemi år 2004. Men Technion är inte bara en framstående forskningsinstitution inom olika vetenskapliga discipliner, universitetet är också djupt involverat i skapandet av nya företag baserade på affärsidéer som kommer ur den forskning som bedrivs. Därför har universitetet också bildat Technion Incubator (TEIC). I mer än tio år har de tagit fram en rad framgångsrika företag på den israeliska och internationella marknaden. Exempel på sådana är Mazor Robotics, Cellaris och Ultraspect. TEIC ägs av universitetets utvecklingsfond tillsammans med olika riskkapitalbolag.

Jerusalem Venture Partners (JVP) är ett privat initiativ och leds av två mycket framgångsrika affärsmän inom IT-sektorn. De har båda startat, lett och utvecklat företag som blivit marknadsledande, t.ex. Precise Software Solutions. Mannen som startade det heter Chaim Kopans och är en av de främsta experterna i världen på området databaserade affärsprocesser. Tillsammans med kollegan Elie Wurtman, som startat elva företag de senaste tio åren av vilka tre börsnoterats, satsar de nu all sin tid på att hjälpa fram nya högteknologiska företag.

JVP äger fonder för cirka fem miljarder kronor. Under 2004 startade de fem nya företag, efter att ha studerat omkring 300 ansökningar. Dessa fem företag har redan gett 50 arbetstillfällen. Chaim Kopans och Elie Wurtman är båda dollarmiljonärer och skulle kunna ägna resten av sina liv åt golfspel och annat nöjsamt. Men istället satsar de sina pengar, sin tid och sin unika kompetens på att skapa morgondagens israeliska företag.

- Vi har ingen lust att slå oss till ro. Vår vision är att göra Jerusalem till ett starkt och vitalt centrum för högteknologisk forskning, utveckling och företagande, säger VD:n Elie Wurtman.

Evert Jonsson, VD för den expansiva Teknikbyn i Västerås anser att Sverige har en hel del att lära av israelerna.

- Israel har ett regeringsprogram för hur de bästa innovativa företagsidéerna ska tas om hand. Något liknande på nationell nivå i Sverige skulle vara intressant, eftersom det hos oss är mer upp till lokala initiativ. Sen är ju generellt sett kunskapsnivån högre i de israeliska inkubatorerna, så någon form av kunskapsöveföring inom hightech skulle vi behöva. Det som imponerade mest på mig var det väl genomtänkta systemet som Israel har för att satsa på de bästa idéerna, säger Evert Jonsson.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.