Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIn memoriam

Carmen Regnér har avlidit i en ålder av 92 år. Hennes närmaste är döttrarna Alice Hellström och Anette Isberg med familjer.

Vi är många som sörjer Carmen. Hennes stora engagemang för Israel har säkert sporrat oss till ytterligare insatser för detta land som låg henne så varmt om hjärtat. Ändå var det först efter hennes framlidne make Bertils bortgång som Carmen för första gången kom till Israel som hon sedan kom att älska så mycket. Varje år reste Carmen sedan till Israel och passade då på att besöka Förenade Israelinsamlingens "svenska " projekt i Israel.

När hennes make drabbades av blindhet, blev Carmen hans ögon. Tillsammans instiftade makarna en betydande fond för ögonmedicinsk forskning med inriktning på unga forskare.

Carmen blev medlem i Förenade Israelinsamlingens styrelse för mer än 15 år sedan och hennes intresse för styrelsearbetet och vilja att aktivt deltaga var stor. Många var hennes förslag till insatser och för henne gällde ej ordet "omöjligt". Allt gick att genomföra om man verkligen ville, det var Carmens inställning. Hon engagerade sig speciellt för vården av de gamla och Förenade Israelinsamlingens olika hem i Beersheva, konvalescenthemmet, rehabiliteringscentret och en klinik för ögonundersökningar blev hennes hjärtebarn. Hennes insatser för Beersheva uppskattades så mycket att staden utnämnde henne till hedersmedborgare!

Galilskolan, ett annat av Förenade Israelinsamlingens projekt, åtnjöt också Carmens synnerliga intresse och viktiga stöd. Vid ett av besöken där visade det sig att det inte fanns några stolar för besökarna att sitta på. Varpå Carmen genast tog upp checkhäftet och såg till att ett tillräckligt antal stolar skulle inköpas omedelbart. De måste finnas på plats vid hennes nästa besök! Likaså var pianot i miserabelt skick. Inte gick det att ha ett sådant piano på en svensk institution. Så det blev inköp av ett lämpligt piano genom Carmens försorg. Också för internatskolan för barn med synnerligen svåra hemförhållanden i Pardes Hanna hade Carmen plats i sitt hjärta och gav dem sitt värdefulla stöd.

Det var dock inte bara Förenade Israelinsamlingen som stod Carmens hjärta så nära. Hon gjorde med samma glädje insatser för Keren Kajemet, Trädplanteringen för Israel, Judiska Museet och andra institutioner med judisk-kulturell bakgrund. Ett speciellt engagemang ägnade Carmen hyllningen till Raoul Wallenbergs gärning. Hon tog initiativet till det första Wallenbergmonumentet i Stockholmsområdet. Äntligen, efter mer än 55 års tystnad, skulle hans namn äras genom en staty, skapad av Willy Gordon. Statyn är placerad i parken intill Lidingö stadshus, den stad där Raoul Wallenberg föddes.

Carmens engagemang i allt hon företog sig, hennes livslust och energi liksom hennes storartade vänfasthet är något vi, Carmens många vänner, minns och är djupt tacksamma över.

För Carmens många vänner
Birgit Blideman

Hanka Goldfarb-Rubinek har lämnat oss efter en lång tids sjukdom. Hon bodde i Västerås sedan 1940-talet och arbetade på ABB, f d Asea. Trots sin svåra sjukdom var Hankas tankar alltid med Israel, som hade en stor plats i hennes hjärta.

Hon bekymrade sig för hur det skulle gå för landet. Skulle freden infinna sig mellan Israel och dess arabiska grannar? Skulle hon få uppleva denna fred? Tyvärr blev det inte så.

Efter befrielsen 1945 kom Hanka till Sverige med De vita bussarna. Sedan dess har hon aktivt och helhjärtat stött många judiska organisationer, inte bara Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod. Hon var medlem i Judiska församlingen i Stockholm, i Judiska föreningen i Västerås och i Samfundet Sverige-Israel. Alla sina tillgångar testamenterade hon till Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod och några andra judiska organisationer.

Vi kommer att minnas Hanka med stor värme. Må hon vila i frid.

För vännerna,
Mietek GrocherTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.