Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodGrattis till skolan i Neve Michael!

Neve Michaels skola har vunnit 2005 års utbildningspris i Haifas distrikt. Grundskolan med klasser från 1 - 6 finns på barnbyns område och besöks av över 110 elever från barnbyn och den närliggande staden Pardess Hanna.

Priset är ett erkännande för det enorma engagemang som alla lärare lägger ner på varje enskild elevs utbildningsprocess och utveckling. Alla elever kommer från icke-fungerande hemförhållanden. Skolans personal lägger därför ner stor del av sin undervisningstid på att få barnen i känslomässig balans för att därefter kunna ge dem professionellt stöd. De flesta barnen har stora kunskapsluckor när de kommer till Neve Michael. Skolan hjälper dem att överbrygga dessa.

Förenade Israelinsamlingen stöder sedan flera år barnbyn Neve Michael. Bland annat har vi med våra donatorers hjälp kunnat renovera skolan. För närvarande pågår ombyggnaden av ett familjehem.

Stöd till kriscentret

I förra Menorah skrev vi om kriscentret i Neve Michael, ett kriscenter som tar hand om barnen med de absolut svåraste upplevelserna bakom sig som kommer till barnbyn. Man har stora behov av mer personal med specialkunskaper för att kunna ta hand om barnen på ett professionellt sätt.

Förenade Israelinsamlingens styrelse har därför beslutat att bidra med 60 000 dollar/år under två år för att ge möjlighet att anställa ytterligare två personer. Det är en socialarbetare och en terapeut som nu kan anställas.

Är du intresserad av att ge en riktad gåva för att bidra till detta, kontakta Ulf Cahn på Förenade Israelinsamlingens kansli.

Stöd till terroroffer

Sedan några år tillbaka kan du genom Förenade Israelinsamlingen hjälpa israeliska terroroffer. Vi vet att denna terror slår blint och att vem som helst kan råka ut för den. Sedan hösten 2000 har över 1 000 israeler dödats, 450 barn blivit föräldralösa och mer än 5 000 israeler skadats.

Det senaste halvåret har terrorn minskat, till stor del tack vare stängslet mellan Israel och Västbanken. Ändå drabbas israeler nästan dagligen, och framför allt behöver många offer hjälp under flera år; det kan vara läkarvård, tandvård, sjukgymnastik psykologhjälp eller annat.

Förenade Israelinsamlingen har som mål att skicka 125 000 dollar till Jewish Agencys Fond för terroroffer under 2005. Hittills under året har vi kunnat skicka 53 700 dollar, så vi har en hel del kvar innan vi når målet. Använd bifogade inbetalningskort och hjälp de skadade offren och efterlevande till ett bättre liv.

Köp en bil - ge ett bidrag!

Förenade Israelinsamlingen har fått en ovanlig gåva, nämligen en bil! En generös givare vill sälja sin bil och erbjuder Menorahs läsare att lägga bud - hela köpeskillingen tillfaller vårt arbete.

Bilen är en Lada Samara av 1995 års modell som enbart gått 903 mil (!). Det är en 5-dörrars combi med GM´s elsystem, Fiats motor och dubbla uppsättningar sommardäck varav en på aluminiumfälgar. Den är röd, har dragkrok, är inte vinterkörd, enbart handtvättad (aldrig i maskin) och har genomgått särskild certifierad rostskyddsbehandling. Bilen är i nyskick.

Bilen finns i Trollhättan och det är högstbjudande som får köpa den - och samtidigt bidra till Förenade Israelinsamlingens arbete. Kontakta Ulf Cahn på kansliet om du är intresserad.

Fyra litografier

Förenade Israelinsamlingen har mottagit dessa fyra litografier av Ardy Strüwer från en anonym givare. Vi säljer dem till högstbjudande, lägsta pris är dock 5 000 kr för alla. Du som är intresserad, ring Ulf Cahn på 08-667 67 70 eller mejla på ulf.cahn@israelinsamlingen.org och lämna ditt bud. De säljs enbart tillsammans, inte en och en. Storleken är ca 31 x 32 cm. Köparen kan givetvis välja hur medlen ska användas inom ramen för vårt arbete.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.