Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIsraelafton i Göteborg

Den 12 mars var det 19:e gången som Göteborgsordföranden för Förenade Israelinsamlingen, Dan Fibert, hälsade sina gäster välkomna till ytterligare en afton i Israels tecken. Och vilken afton det blev!
Text och bild: Margarete Nudel

På Park Avenue Hotel, nästan högst upp på Avenyn, hade 210 personer samlats i hotellets vackra sal för att avnjuta en supé, dricka ett glas vin och lyssna på tal och musik.

Göran Hägglund, kvällens värd Dan Fibert och Eviatar Manor Barbro och David Pagrotsky Siewert Öholm

Kvällen inleddes med att de närvarande stod upp och sjöng Israels nationalsång Hatikvah. Därefter höll Israels ambassadör i Sverige, Eviatar Manor, tal och sa att en sådan här kväll gäller det att förena nytta med nöje, de som har det bra i Sverige måste hjälpa dem som har det sämre i Israel. Resten av talet gick i fredens tecken och den andra chans Israel fått till fred i samband med att Yassir Arafat inte längre leder den Palestinska administrationen. "Det gäller att göra allt rätt denna gång".

Natalia Sidorenko på cello spelade bland annat Summertime ur operan Porgy and Bess ackompanjerad av Jaroslav Gorchkov på piano innan det var dags för Kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund att tala.

Från vänster: Britta Fibert, Max och Gia Katz Clarence Davin och Birgitta Andersson

Även hans anförande hölls i fredens tecken och det hopp som nu tänts i Mellanöstern, att Ariel Sharon breddat sin regering och att landet Israel står inför ett riskfyllt men viktigt steg för närvarande.

Därefter var det dags för den välkände journalisten, debattören och Israelvännen Siewert Öholm att samtala med Göran Hägglund. Siewert utgick ifrån hypotesen att Göran skulle vara utrikesminister om 1,5 år, hur skulle Sverige förhålla sig till Israel då? Svaret blev ett tydligt politikersvar, inte kristallklart.

Intressantast var nog att lyssna till John Gertz, känd filmskapare från Hollywood och bland annat producent av Zorro-filmerna. Hans redogörelse av judiska lobbygruppers arbete mot amerikanska politiker gav mycket. Han avslutade med att uppmana alla närvarande att fylla i de givarkort som fanns på varje bord "för det skulle Zorro ha gjort".

Dan Fibert och John Gertz John Gertz flankerad av sin hustru Susan på vänster sida och Wendy Fibert på höger sida.

Många följde hans uppmaning och kvällen gav en intäkt på över 700 000 kronor till Förenade Israelinsamlingen.

Den amerikanska sångerskan Amy Elisabeth Wheeler från bland annat Fame avslutade med ett Gershwin potpurri och sånger på temat New York.

Kd: s partiordförande Gunnar Hägglund tillsammans med Förenade Israelinsamlingens ordförande Regina Rodau. Amy Elizabeth Wheeler med ackompanjatör Jan Zirk, känd bland annat som kapellmästare i Bingolotto. Riksdagsledamot Anneli Enochson från kd firade maken Sörens födelsedag på Israelaftonen.

När de församlade motvilligt bröt upp vid 23-tiden kunde de bege sig hem i den kalla Göteborgsnatten utan att det vid något enda tillfälle funnits demonstranter eller Israelmotståndare utanför, något som beklagligt varit ett faktum i Stockholm de senaste tre åren. Det kändes angenämt att kunna avsluta så.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.