Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodBirgit fyller jämnt

En av anledningarna till att du kan läsa Menorah är att Birgit Blideman en dag satte sig ner tillsammans med några vänner och beslöt att starta den. Birgit har många minnen från sina år av arbete för Israel och när hon nu fyller jämnt har hon mycket att se tillbaka på med stolthet, men hon har också idéer för framtiden.

Birgit är uppvuxen i Malmö där föräldrarna hade antikaffär. Det fanns en stark judisk medvetenhet i hemmet som gav en god grund att stå på. Efter avslutad utbildning flyttade Birgit med sin dåvarande make Erwin till Stockholm i början av 1950-talet. Där kom hon snart in i de judiska kretsarna och engagerade sig för Israel bl a genom WIZO, där hon efter en tid började arbeta som generalsekreterare.

Birgit hade redan 1953 besökt Israel och hon blev omedelbart förälskad i landet och hade också planer på att flytta till Israel, men det inte blev så. Däremot bodde hon i landet några månader, reste runt och ledde grupper och skrev även en bok om Israel. Hon slutade räkna sina resor till Israel när de passerat 100 till antalet, och det var många år sedan…

I slutet av 1960-talet började Birgit arbeta som generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod, och bland de första idéerna var att starta en tidskrift. Tillsammans med Joel Haskel, Laszlo Hámori, Robert Rock och Inga Gottfarb som redaktionskommitté såg tidningen Shalom dagens ljus. Namnet visade sig dock vara upptaget, så i november 1971 kom den första Menorah ut.

Israelfestivalen är en viktig kampanjaktivitet som Birgit var med om att starta, tillsammans med främst Max Hüttner, Elisabeth Goldstein och Franz T Cohn. Idén kom i mitten av 1980-talet och tanken var att arrangera ett flertal evenemang under ca en veckas tid, dels för att nå olika målgrupper och dels för att samla in medel till Förenade Israelinsamlingens arbete i Israel. Många evenemang var oerhört välbesökta och antalet givare ökade mycket kraftigt, så ingen kunde tvivla på att idén var en succé. En viktig milstolpe för Birgit är utbyggnaden av de svenska projekten i Israel. Sedan 1980-talet har dessa successivt blivit fler, mycket tack vare större donationer och testamenten. - Att se hur generösa givares medel kunnat hjälpa t ex äldre i Beersheva och ungdomar på Galilskolan utanför Akko, det är en sann glädje.

Att Birgits intensiva arbete för Förenade Israelinsamlingen blev så framgångsrikt beror enligt hennes mening mycket på den generösa inställning hennes framlidne make Holger hade till detta arbete. Birgit slutade arbeta på kontoret för mer än tio år sedan, men hon arbetar oerhört hårt ideellt och sprider samma entusiasm och aktivitet som någonsin förr, nu i Förenade Israelinsamlingens styrelse. Hon är en riktig idéspruta, fortfarande aktiv, främst genom att kontakta givare om gåvor och genom arbetet med arv och testamenten till förmån för Israel.

Hur ser hon då på dagens arbete och vilka är utmaningarna för framtiden?

- Det är fantastiskt att se den generositet många givare visar. Antalet givare är också många fler än när jag började engagera mig. Jag hoppas bara att den yngre generationen ska ha samma känsla för vårt arbete, det måste vi koncentrera oss på!

Projekten kommer även i fortsättningen att vara mycket viktiga, för givarna vill kunna se hur deras medel används. Jag är glad över att kunna besöka Israel och se hur väl gåvorna investeras. Alla som har möjlighet borde följa med på en Israelresa med Förenade Israelinsamlingen. Gåvor genom arv och testamenten kommer att fortsätta vara av yttersta vikt.

Jag har fått många nya vänner genom mitt engagemang, inte minst kristna vänner, och det är jag oerhört tacksam för. Tack till er alla för er vänskap och kärleken till Israel som vi delar!

Ulf Cahn

Vill du gratulera Birgit?

Du som vill gratulera Birgit på födelsedagen kan göra det med bifogat inbetalningskort eller genom en inbetalning till pg 45 42 60-1 eller bg 671-6609. En hyllningsadress med samtliga gratulanter kommer att överlämnas till Birgit och de pengar som kommer in kommer att användas vid något av Förenade Israelinsamlingens projekt som Birgit väljer.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.