Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodÅrets resultat

Förenade Israelinsamlingens givare gjorde även under 2004 uppoffrande insatser för att hjälpa utsatta judar och Israel. Drygt 3 miljoner dollar kunde överföras till Keren Hayesod i Israel, troligen det bästa resultatet någonsin. Det beror dels på att vi fick in mer gåvor än föregående år, dels på dollarns försvagning som ju gör att vi får fler dollar för våra kronor.

Bland det roligaste under året var Israelresan i oktober. Detta är den bästa möjlighet givare och vi som arbetar, ideellt eller professionellt, har att se hur insamlade medel används. Och denna gång hade vi verkligen mycket att vara stolta över, vilket vi rapporterade om i förra Menorah men som ändå tål att upprepas:

  • Vi invigde ett nytt Applied Science and Technology Centre vid Western Galilee College
  • Vi invigde ett nytt Arts and Science Centre vid Alumotskolan i Beersheva
  • Vi invigde ett nytt Alternative Medicine Centre vid Western Galilee College
  • Vi lade grundstenen till utbyggnaden av dagcentret för äldre i Beersheva Gimel
  • Vi såg det nästan färdiga vårdhemmet för äldre i Beersheva Yud-Alef
  • ·
  • Vi besökte barnbyn Neve Michael och såg hur väl man förvaltar den utbyggda och renoverade skolan, de renoverade bostadshusen och andra gåvor för barnens bästa
  • Vi träffade ett ungt offer för terrorn, som berättade hur våra bidrag till Fonden för terroroffer hjälpt just honom

Allt detta är alltså projekt och arbetsuppgifter som möjliggörs tack vare svenska givares generositet. Ett stort tack till er alla, liksom till alla ideella som ständigt ställer upp och gör insatser för att hjälpa till. Utan er skulle vi inte klara vår uppgift på ett bra sätt.

Finns det då något negativt att rapportera? Jo, antalet givare minskade något, för andra året i rad. Det finns bara ett botemedel mot detta. Du som är givare, tala med vänner och bekanta om våra ändamål och vilken skillnad bidragen gör i människors liv. Du som inte är givare, bli det! Att vi som har det lite bättre hjälper dem som har det lite sämre är en urgammal judisk tanke, som är lika aktuell som alltid.

Ulf CahnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.