Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodTill Menorahs läsare

Hej!

Har haft en underbar resa med Förenade Israelinsamlingen.

Jag har varit i Jerusalem och träffat Avraham Poraz, Israels inrikesminister samt ett offer för den terror som pågår mot landet. Mycket gripande. Dessutom åkte jag till i Akko och fick vara med i öppnandet av ett nytt teknik- och vetenskapscenter i Galilskolan.

En hel dag var gruppen i Beersheva. Där la vi grundstenen för en utbyggnad på ett dagcenter, klippte bandet för konst- och teknikbyggnaden på Alumotskolan och såg på bygget av det kombinerade dag- och seniorboendet som kommer att stå klart i februari.

Vi hann även med ett besök på ungdomsbyn Neve Michael nära Haifa. Där startar snart bygget av en ny familjeenhet.

En kväll talade teologen Göran Larsson under temat "De kristna och Israel" och så fick vi en guidad tur av Bauhaus-arkitektur i Tel Aviv.

Utöver detta har solen strålat hela tiden. Du måste verkligen följa med nästa år!!!

Soliga hälsningar

En av deltagarna

Foto: Jack Vainunska, Ulf Cahn

Mer utrymme för äldre

Måste man sitta och vagga i en gungstol bara för att man blivit gammal och krafterna tryter? Svaret är ett rungande nej! I alla fall om man bor i området Beersheva Gimel i södra Israel.
Text: Margarete Nudel Foto: Jack Vainunska


På höger sida om entrén kommer centret att byggas ut med 200 kvm.

Dagcentret Beersheva Gimel stod klart 1998 tack vare svenska pengar. Sedan dess har cirka 90 äldre och ensamstående från området kunnat komma, eller blivit hämtade, för daglig vård och sysselsättning.
Grundstensceremonin består i att gräva ner ett påskrivet dokument
Den kärleksfulla personalen ser till att de gamla får ett mål varm mat varje dag och hjälper dem med hygien samt läkarkontroller. Lokalerna är rena, ljusa och inbjudande.

En viktig del i centrets program är satsningen på stimulans och aktiviteter. Flera gånger i veckan kommer en musiker dit och spelar och sjunger med de äldre. De hindras från att glida in i senilitet genom att aktiveras med handarbete, dans, sång, fysiskt kontakt och mycket annat.

De flesta av de äldre hade klätt upp sig inför besöket.
Vid Förenade Israelinsamlingens höstbesök möttes vi av dansande och sjungande äldre som visade all sköns färdigheter. Vi bjöds på en föreställning med kastanjettdans, sång på persiska, indisk dans, rysk dans och sång samt ett tacktal på marockanska som utmynnade i allmän glädjedans.

Följ gärna med på vår nästa resa och se hur integration och äldrevård fungerar.

Generös donation till Beersheva

Under Israelresan kunde vi lägga grundstenen till en utbyggnad på 200 kvm av dagcentret i Beersheva Gimel.

Dagcentret invigdes 1998 och är modell för andra liknande center. De 90 äldre som dagligen kommer till dagcentret får i samband med utbyggnaden fler välbehövliga utrymmen för sina aktiviteter. En utbyggnad har stått på stadens önskelista i flera år, och tack vare en generös donation på 1,5 miljoner kronor från en anonym svensk givare kan den äntligen bli av.

Vi tackar i Beersheva-bornas namn, för gåvan och ser fram emot att inviga tillbyggnaden nästa år.

Ulf Cahn, generalsekreterare

Öppnar snart

Förenade Israelinsamlingen har sedan länge ett stort engagemang i staden Beersheva. Behovet av kunna hjälpa äldre är stort.

För två år sedan påbörjades en om- och tillbyggnad av befintlig byggnad där tidigare enbart dagvård av äldre med begynnande senilitet skett.

Under februari månad kommer det nya huset att stå klart. Då kommer man att kunna ta emot 75 äldre varje dag samt ha 24 boende på heltid. Den officiella invigningen kommer att ske i oktober månad nästa år.

Mona-Lis Lidholm hjälper till med grytorna under övervakning av borgmästare Jaacov Terner och Pär Stenberg
Nytt kök

Mona-Lis Lidholm och Pär Stenberg klipper gemensamt bandet till det nya köket.
Äldreboendet Beit Scandinavia, ett av Sveriges första projekt i staden Beersheva, har varit i stort behov av ett nytt storkök för de äldres matlagning. Under oktober månad kunde den svenska gruppen stolt få inviga det nya köket som redan tagits i bruk.


Den nya byggnaden är 2 800 kvm stor.
Stor invigning i Galil

Text: Margarete Nudel Foto: Jack Vainunska

Tisdagen den 19 oktober var en stor dag för Galilskolan i Akko. Efter tre år av byggande och projektering skulle äntligen The Franz and Eva Cohn Technology and Applied Science Center invigas.

Ambassadör Robert Rydberg skakar hand med collegets rektor David Friedman.
Solen strålade när den svenska gruppen bland annat möttes av stadens borgmästare Shimon Lankry, Keren Hayesods ordförande Greg Masel, rektor David Friedman samt Sveriges ambassadör Robert Rydberg som höll delar av sitt tal på flytande hebreiska. Närvarande var även tre tidigare israeliska ambassadörer till Sverige med fruar.

Eva Cohn klipper glatt av bandet.
Samarbetet mellan Galilskolan och Sverige startade för 18 år sedan, påpekade David Friedman i sitt välkomsttal. Han hoppades även att samarbetet skulle fortsätta långt in i framtiden.

- Vi är tacksamma, stolta och rörda över denna vackra byggnad vars innehåll kommer att ge många en framtid inom teknik, sa Franz Cohn i sitt tacktal till sin mångårige vän Pär Stenberg som hade dedicerat byggnaden i makarna Cohns namn.

Utöver det högtidliga bandklippandet och uppspikandet av mezuzan, delades även stipendium ut till sju olika elever som utmärkt sig vid skolan.
Greg Masel talade om hur stor påverkan Sverige har haft för skolans utveckling Dekanus Yehuda Ben-Simon överräckte en bild på de ungdomar som tack vare en gåva från Alter Saks, kunnat utbilda sig inom säkerhet på skolan. Franz Cohn spikar upp mezuzan i närvaro av Yehuda Ben-Simon. Roni Mantor, 16 år, framförde ett stycke av Tjajkowski

Hedersmedborgare i Akko

På grund av sina stora insatser genom åren i staden Akko har Pär Stenberg och Mona-Lis Lidholm utnämnts till dess hedersmedborgare.

Här syns de bägge med stadens borgmästare Shimon Lankry.

Makarna Eleonore och Motek Diamant hedrade sin gode vän Abraham Fajntuch genom att donera pengar till klassrum och kliniker för komplementärmedicin vid Galilskolan. Elever utbildas bland annat inom shiatsu, reflexologi, healing och massage


Alumot inviger med sång och dans

Text: Margarete Nudel Foto: Jack Vainunska

Skulle Alumotskolan i Beersheva verkligen ha hunnit färdigt med bygget av Pär Stenberg and Mona-Lis Lidholm Arts and Sience Center sedan förra årets besök? Den frågan ställde sig nog några av deltagarna som var med på förra årets Israelresa arrangerad av Förenade Israelinsamlingen.


Men, här ligger ingen på latsidan. Har man en deadline så håller man den. I alla fall här.

Den nya byggnaden stod färdig i all sin prakt och väntade på att få invigas. På den plats som förra året enbart bestod av jord, grus, sand och enstaka träd finns nu en ny färgsprakande byggnad och en inbjudande uteplats med scen för framtida uppträdanden.


Rektor Iris Biton strålade i kapp med solen av stolthet över sin skola och sina elever. Ödmjukt tackade hon Pär Stenberg och Mona-Lis Lidholm för deras generositet som tagit Alumotskolan från att vara en slumskola till att bli en av Israels bästa låg- och mellanstadieskolor.

Vice borgmästare Rubrik Danilowich skrädde inte med orden:

- Tack vare er blomstrar denna skola. Här fostrar vi Israels framtida ledare. Ni ger barnen möjlighet att utveckla sin potential.


Keren Hayesods europachef Jaakov Snir liknade Pär Stenberg vid en vulkan vars aska göder jorden och ser till att detta område blomstrar som det aldrig hade gjort annars.

Ett besökt på Alumotskolan är alltid lika överraskande positivt!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.