Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodEtt tack till Felicia

Andra världskriget drabbade det judiska folket på ett oerhört sätt. Vi vet alla att omkring sex miljoner judar mördades, men också att många av de överlevande har fått kämpa kolossalt för att fortsätta sina liv på ett värdigt sätt. För en utomstående går det inte att förstå hur man orkar leva vidare, med de fasansfulla minnena fortfarande så levande inom sig. Det finns många människoöden värda att beskriva, och Felicia Bialystocks är ett av dem.

Felicia föddes i Polen och växte upp i en harmonisk och kärleksfull miljö. Hon minns sina föräldrar, Judy och Helena, med innerlig värme. "Det var de som gjorde mig till den starka och stolta kvinna jag fortfarande är", säger Felicia och ger mig en skarp blick. Pappan var aktiv i det judiska livet och den judiska identiteten har därför alltid varit självklar för Felicia, liksom känslorna för Israel.

Felicia kan tala länge om sina fruktansvärda krigsupplevelser, detaljerat och med en blandning av ilska och sorg. Hon kom till Sverige 1945 och bor i dag i Norrköping. Även om Felicia inte betraktar sig som religiös är hon oerhört judiskt medveten och Israel har en alldeles särskild plats i hennes hjärta.

Det var därför Felicia valde att skriva sitt testamente till förmån för Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesods ändamål i Israel. Hon valde att göra det för att hjälpa människorna i landet, samtidigt som hon kan hedra sina kära föräldrar på ett fint sätt. De medel hon lämnar efter sig kommer att användas delvis för att hjälpa israeliska läkare med utbildning, delvis för att finansiera vård av äldre i Beersheva.

Å israelernas vägnar, de som kommer att njuta frukterna av Felicias hårda arbete sedan 1945, tackar vi för hennes generositet och känsla för Israel. Du är en riktig "mensch"!

Ulf Cahn, generalsekreterareTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.