Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod
Foto: Jack Vainunska
Stärkta band till Israel

240 ungdomar från 20 länder deltog i Keren Hayesods resa Yachdav till Israel under sommaren. Målet var att stärka banden mellan den judiska framtiden och Israel samt att få dem att förstå landets levnadsvillkor och hur Keren Hayesods arbete stärker landet Israel.

Man hoppas även att ungdomarna kommer att starta nya aktiva Young Leadershipavdelningar.

- Det var fantastiskt. Jag har varit i Israel många gånger men denna resa gav landet nya dimensioner, säger Simon Erlanger från Basel, Schweiz.

Är du mellan 20 - 40 år och känner att du vill starta Young Leadership i Sverige?
Kontakta Ulf Cahn på 08-667 6770 för mer information.


Stort tack!

Föreningen Förintelsens Minne har upplösts. På deras årsmöte beslutades att generösa 35 000 kronor ur kassan skulle gå till Keren Hayesods Fond för terroroffer och ytterligare 66 000 kronor skulle gå till upprustandet av ett bostadshus i barnbyn Neve Michael.

En plakett med föreningens namn kommer att sättas upp som tack i Neve Michael när huset står klart.


Mer hjälp åt nyinvandrade


Foto:
Moshe Milner/GPO
Den israeliska regeringen planerar att ge nyinvandrade israeler i Negev och Galiléen mer hjälp i nästa års budget meddelar immigrations- och absorptionsminister Tzipi Livni. En speciell kommitté kommer att besluta hur öronmärkta 30 miljoner israeliska shekel ska fördelas mellan hyreshjälp, avbetalningar och andra förmåner för att uppmuntra nykomlingar att bosätta sig utanför de stora städerna.

Budgetförslaget innehåller också speciella avbetalningsförmåner för den etiopiska delen av befolkningen. Ytterligare 41 miljoner shekel reserveras för att hjälpa etiopierna kulturellt och socialt under deras första tid i Israel.

Utöver detta ska 40 miljoner shekel satsas på att hjälpa immigranter att hitta anställningar genom arbetsträning, undervisning i hebreiska och andra riktade insatser.


Stöd Måndagsrörelsen!

I Mellanöstern lever flera hundra miljoner människor i förtryck under diktatoriska regimer. Regionen är en av de mest ofria i världen. När reformister för demokrati och mänskliga rättigheter gör sina röster hörda är det med livet som insats. En förändring måste komma underifrån och börja i dessa länder. Därför är det bästa och mest genuina sättet att bidra till förändring, att utifrån stärka de liberala krafterna och att på så sätt främja demokratisering i Mellanöstern.

Måndagsrörelsen uppmärksammar att Israel är regionens enda demokratiska stat. Måndagsrörelsen håller möten varje måndag klockan 12 på Norrmalmstorg i Stockholm. Hjälp dem att arbeta vidare med sin viktiga agenda genom att stödja deras möten.
www.mandagsrorelsen.nu


Stipendier till druser

Jewish Agency har givit elva druser möjlighet att studera inom områdena naturvetenskap och teknik genom att ge dem stipendier på 16 700 dollar vardera. Fram tills nu har få druser sökt dessa utbildningar.

Bland mottagarna finns studenter inom medicin, data och bioteknologi. Hälften av mottagarna är kvinnor.

Ceremonin hölls hemma hos den drusiska spirituelle ledaren Sheik Tariff tillsammans med Jewish Agencys kassaförvaltare Shai Hermesh.


Viva Espana!

Mallorca i Spanien har nu haft sin första Keren Hayesodkampanj. Medverkande var den nytillträdde ordföranden för Mallorcas relativt lilla judiska församling, Jaques Stern, församlingens rabbin samt ledare för andra judiska organisationer.

Keren Hayesods representant i Spanien, Marcello Goldin, presenterade olika projekt för de närvarande.

Kvällen innehöll även sång och uppträdanden. Olé!


Torarullar från Keren Hayesod

Keren Hayesod och International Fellowship of Christian and Jews donerade två torarullar till de etiopiska församlingarna i Lod och Ashdod i samband med det judiska nyåret, Rosh Hashana, i september månad.

Ytterligare två torarullar skänktes till församlingarna i Sderot och Nazaret i samband med den judiska högtiden Simchat Tora i oktober.

Initiativet kom från rabbi Yechiel Eckstein när han förstod att många etiopiska synagogor saknar riktiga, kosher, torarullar.


Hjälp till nyinvandrade elever

Jewish Agency och Keren Hayesod har samlade in över en miljon shekel för att kunna köpa in nödvändigt skolmaterial avsett för 4 000 immigrantelever över hela landet.

120 etiopiska högstadieelever fick paket med skolmaterial samt matkuponger. Ytterligare 2 000 elever bosatta i absorptionscenter, ungdomsbyar fick skolväskor med gåvocheckar på skolmaterial. Varje gåva var värd 350 shekel.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.