Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodVälkommen Hong Kong!

Nu ingår även Hong Kong i Keren Hayesod-familjen.

Vid det första kampanjtillfället samlades fler än 250 personer, många av dem förstagångsdonatorer. Hedersgäst var Israels förre premiärminister Shimon Peres, appellen hölls av Gad Ben-Ari, Keren Hayesods generalsekreterare.

Kvällen var mycket lyckad och visade tydligt att Keren Hayesod spelar en central roll för de judiska församlingarna i Fjärran Östern.


Välkommen Greg!

Den 1 september utnämndes Greg Masel till generalsekreterare för Keren Hayesod efter Gad Ben Ari.

Greg Masel har varit chef över de engelskspråkiga länderna de senaste 18 månaderna, innan dess var han Keren Hayesods representant i Sydney, Australien.

Förenade Israelinsamlingen i Sverige önskar Greg Masel lycka till på hans nya position.Nyöppning i Neve Michael

Under Pesach invigde Elisabeth och George Citrom en nyrenoverad byggnad på barn- och ungdomsbyn Neve Michael i närvaro av sina barn Evelyn och Joel samt barnbarn. Enheten dedicerades till minne av Elisabeth och Georges föräldrar Malkah och Leopold Schreiber z"l och Elisabeth-Ester och Desider Citrom z"l.

I sitt tal tackade Elisabeth Citrom all personal i Neve Michael för deras helhjärtade arbete med de utsatta barnen. Hon var mycket tacksam och rörd över att hon och hennes man George kunde hjälpa behövande barn.

Barnen i Neve Michael behöver ditt fortsatta stöd. Uppvakta någon du håller av med vårt fina diplom eller skicka din gåva via vårt pg 45 42 60 - 1.
Kontakta 08-667 6770 för mer information.


Jewish Agency 75 år

Mitt under den varma sommaren firade Jewish Agency sitt 75 års jubileum. Under parollen "Israel - ta det personligt" diskuterade deltagarna ämnen som judiskt ledarskap, judisk-israeliska frågor, antisemitism, relationerna mellan diasporajudarna och Israel samt högtidlighöll att det har gått ett sekel sedan den sionistiske visionären Theodor Herzl dog.Körskola för etiopier

Även om de flesta etiopier lär sig tala hebreiska relativt snart efter det att de kommit till Israel, har många av dem svårt med det skrivna språket. Det har lett till att få lyckas med teorin när det blir dags att köra upp.

Det har nu Avi Bitou, ansvarig för immigrationen i Lod, tagit tag i och startat körskolor med inriktning på ett muntligt förhör i slutet.

- Detta är helt fantastiskt, säger Avi Bitou. Vissa av våra 74 deltagare hade inte ens sett en bil innan de kom till Israel.

Kurserna är ett samarbete mellan det israeliska Vägverket och Jewish Agency som står för halva kostnaden.

Tyvärr finns det fortfarande ett stort hjälpbehov. Du kan göra din insats för de drabbade människorna i Israel genom att sätta in ditt bidrag på
pg 45 42 60 - 1.


Stipendium till terroroffer

85 ungdomar, drabbade av den terror som pågått mot Israel sedan fyra år tillbaka, har fått stipendium ur Keren Hayesods Fond för terroroffer.

Keren Hayesods generalsekreterare, Gad Ben-Ari, sa att han var glad att i namn av donatorerna kunna stödja dem som drabbats och hoppades på att stipendiet skulle ge dem visst stöd i framtiden.

Fonden grundades för två år sedan och de insamlade medlen går bland annat till inköp av medicinsk utrustning, boende, finansiell hjälp och stipendier.


Hjälp oss hjälpa dem!

Under årets första åtta månader välkomnade Israel 11 947 nya medborgare, 5 388 stycken av dem kom från forna Sovjetunionen.

Trots att siffrorna minskar i jämförelse med tidigare år behöver Israel ditt fortsatta stöd för att hjälpa sina nya medborgare. Du gör det lättast genom oss!

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod PG: 45 52 60 - 1Nytt teknikcenter i Galil

Arbetet med det svenskfinansierade teknikcentret vid Galilskolan pågår för fullt.

När byggnaden är klar kommer den att bestå av fyra våningar och omfatta 2 800 kvadratmeter. Huset kommer att bestå av olika sorters laboratorier, ett centralt område för all teknikpersonal, klassrum och arbetsrum för enskilda projektarbeten.

Byggnaden färdigställs i två etapper. I etapp två, som pågår just nu, kommer de två första våningarna samt det utanpåliggande skalet att bli klart. I etapp två kommer de två sista våningarna att iordningställas och utrustas.

Centret kommer att invigas under Förenade Israelinsamlingens resa i oktober. Reportage från invigningen kommer i nästa nummer av Menorah.


Diplom

Många givare vill hjälpa barnen i Neve Michael på olika sätt och nya givare tillkommer hela tiden. Det gör oss oerhört glada, för vi får större möjligheter att göra ännu fler insatser för barnen.

Vi har märkt ett intresse av att dessa gåvor ska uppmärksammas på ett särskilt sätt. Därför finns nu ett diplom, särskilt framtaget för gåvor till Neve Michael. Diplomet kan användas vid vanliga gåvor, födelsedagsinsamlingar eller vid andra tillfällen.

Är du intresserad och vill veta mer, kontakta Förenade Israelinsamlingen på 08-667 67 70 eller info@israelinsamlingen.org.


Foto: Jaques Vainuska
Världsmöte i Israel

På Keren Hayesods årliga världsmöte i Israel samlades alla tillresta bland annat på en kulle med utsikt över Emek Habacha i Golan. Där fick de lyssna på den pensionerade generalen Avigdor Kahalanis personliga berättelse om det slag han ledde just där under Yom Kippurkriger 1973.Jewish Agency säger ja och nej

Jewish Agency har sagt ja till en förfrågan från den israeliska regeringen att bygga nya bostäder med statliga medel. Det gäller främst nya hem för de judar som för närvarande bor i Gaza och som kommer att förflyttas därifrån när området lämnas över till den palestinska administrationen.

Organisationen säger dock tydligt nej till att engagera sig i allt arbete som kan tänkas ha att göra med att stänga bosättningar.

- Det är inte vårt jobb att flytta på judar, vårt arbete går ut på att ge judar som kommer till Israel bostäder, säger den tidigare ordföranden för Jewish Agency, Mendel Kaplan.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.