Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodResa till Israel i oktober

Även i år planerar Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod en Israelresa. Den går av stapeln den 17 - 24 oktober, och vi planerar ett mycket intressant program.

Vi besöker som vanligt de svenska projekten för barn, äldre och handikappade i Beersheva, barnbyn Neve Michael och Galilskolan utanför Akko. Ett nytt Technology Centre invigs vid Galilskolan, liksom en Arts and Science Park vid Alumotskolan i Beersheva. Förhoppningsvis kan också utbyggnaden av dagcentret för äldre i Beersheva Gimel invigas.

Det är alltid roligt att se vad som hänt sen sist, att se hur våra givares gåvor förvaltas på bästa sätt till förmån för de svagaste i det israeliska samhället. Dessutom får vi möjlighet att träffa ledande politiker, journalister och kulturpersonligheter för att få mer förståelse och kunskap om Israels situation i dag.

Planeringen är i full gång - hör gärna av dig med idéer och synpunkter på vad du skulle vilja uppleva i Israel!

Följ med på resan, den blir ett oförglömligt minne! Kontakta Ulf Cahn på 08-667 67 70 eller ulf.cahn@israelinsamlingen.org för mer information om pris, anmälan med mera.

Telefoninsamling

I mitten av april organiserade Förenade Israelinsamlingen sin numer traditionella årliga telefonkampanj. Ett dussintal ideella träffades en vardagskväll i Stockholm och ringde runt till givare för att be om gåvor.

I dagens situation var det inte svårt att engagera de ideella krafterna. Såväl vi som ringde runt som våra givare ställer upp på ett fantastiskt sätt. Både invandring och integration, barnen i Neve Michael och terroroffren engagerar, och samtalen kan bli långa och personliga.

Ett stort tack till alla er som ställde upp denna kväll, på båda sidor telefonlinjen. Resultatet blev fantastiska 125 000 kronor till våra ändamål i Israel.
Stort tack även till Michael Cohn och Parameter som ställde upp med lokal och telefoner.

Regina Rodau, Ordförande för Förenade Israelinsamlingen

Nu bygger vi ut dagcentret i Beersheva Gimel

För några år sedan kunde vi, tack vare generösa donationer, inviga ett nytt dagcenter för äldre i Beersheva Gimel. Detta dagcenter har blivit mycket populärt och står i dag modell för andra liknande projekt runt om i Israel. Dagcentrets succé har lett till att dess ytor inte räcker till för alla äldre som vill komma dit för daglig verksamhet och umgänge. De lokala sociala myndigheterna har därför haft en utbyggnad av dagcentret högt upp på önskelistan, och ritningar för utbyggnaden har tagits fram.

Nu har vi glädjande nog kunnat ge klartecken för utbyggnaden på 200 kvm. Tack vare en mycket generös donation har redan spaden satts i jorden, och utbyggnaden beräknas stå klar i slutet av året. Fortfarande saknas en del av finansieringen, det handlar om ca 300 000 kronor. För dig som vill göra något alldeles särskilt för de äldre i Beersheva - och det finns många som förtjänar en riktigt bra omsorg efter ett långt och strävsamt liv - är detta ett fint tillfälle. Du kan ge en donation till minne av någon nära och kär, vi ser till att du eller den du vill hedra kommer med på honnörstavla och minnesplakett. Du får också ett stort vackert album med foton och full dokumentation över projektet.

Välkommen med din gåva!
För mer information, kontakta Ulf Cahn på 08-667 67 70 eller ulf.cahn@israelinsamlingen.org.

Zionit i Sverige

Zionistiska Federationen i Sverige, Zionit, har en ny hemsida. Där hittar du information om deras verksamhetsområden samt de organisationer de stöder.
Gå in på www.zionit.se och läs mer.

Fonden för terroroffer

Över 950 israeler har mördats på grund av terrorn i Israel och 480 barn har blivit föräldralösa. Det är fler än 1600 familjer, cirka 6 500 personer, som berörts under de senaste 3,5 åren.

Många av dem är i stort behov av medicinsk hjälp och humanitära insatser.

Fonden för Terroroffer i Israel grundades av Keren Hayesod och Jewish Agency för två år sedan. Sedan dess har cirka 11 miljoner usd samlats in bland annat till inköp av medicinsk utrusning, boende, finansiell hjälp och stipendier.

Tyvärr finns det fortfarande ett stort hjälpbehov. Du kan göra din insats för de drabbade människorna i Israel genom att sätta in ditt bidrag på pg 45 42 60 - 1.

Köp konst och stöd Israel!

Det finns fortfarande några av årets konstverk kvar till försäljning. Årets verk har skapats av den israeliska konstnärinnan Lika Tov och heter "Jerusalem innanför murarna". Priset är 1 000 kronor. Litografin mäter 61 x 54 centimeter i storlek.

Kontakta Förenade Israelinsamlingen på 08-667 67 70 om du är intresserad eller beställ direkt med bifogat inbetalningskort. Litografierna levereras oinramade per post, i rulle.

Res med Young Leadership

Är du ung och vill lära känna Israel på ett alldeles särskilt sätt, då är Yachdav något för dig. Yachdav betyder "tillsammans" och arrangeras av Keren Hayesods ungdomsorganisation Young Leadership. Yachdav är en resa till Israel för judiska ungdomar över hela världen, med en blandning av nöje och allvar.

Vad sägs om följande: utforska delar av Israel på kamelryggen, i jeep eller kajak, möt israeler i din egen ålder och lär dig mer om livet i dagens Israel, en underbar shabat-upplevelse i Jerusalem, möten med Knesset-ledamöter, rundtur i Tel Aviv - staden som aldrig sover, ta del av högaktuell information om dagens situation i Israel, avskedsgala med dans till ett israeliskt live-band.

Resan äger rum den 28 juli - 3 augusti. För mer information, se www.kh-uia.org.il eller kontakta Ulf Cahn på 08-667 67 70 eller ulf.cahn@israelinsamlingen.org.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.