Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodUpploppet och sanningen

Förenade Israelinsamlingen inleder varje år vårt insamlingsarbete med olika evenemang i Stockholm och Göteborg. I Stockholm kallar vi evenemanget för Israelfestivalen, meningen är att förena nytta med nöje. Vi bjuder in till en trevlig kväll med underhållning, tal och information om vårt arbete. Hundratals judar och andra Israelvänner kommer och trivs ihop, känner en gemenskap, värme och glädje man kanske inte alltid har i sitt civila liv. Och så görs en insamling till våra ändamål.

De senaste tre åren har så kallade demonstrationer ägt rum i anslutning till Israelfestivalen. De är egentligen inga demonstrationer utan olagliga upplopp. För två år sedan attackerades Nalen i Stockholm, där Israelfestivalen ägde rum, och sprayades med graffiti natten före. Flera hundra ungdomar försökte också stoppa själva Israelfestivalen fysiskt, genom att ta sig dit och med våld attackera Nalen. Närmare 200 ungdomar togs då om hand av polis och bussades till olika förorter till Stockholm.

I fjol försökte man med samma sak. Precis som i år omhändertogs cirka 90 ungdomar och lagfördes för våldsamt upplopp och våld mot ordningsmakten, alltså polisen. Ungdomarna använde två meter långa järnrör, kastade färgbomber mot polisen, hade syra och bensin, sköt järnkulor med stora slangbellor etc.

Varför uttalar sig inte Göran Persson, Thomas Bodström eller Annika Billström om detta?
Man kan diskutera detta ur många aspekter. Först är det viktigt att betona att ingen inne på Nalen hörde eller såg vad som hände utanför. Det fanns ingen fara för de närvarande, tvärtom. Vi hade en väldigt trevlig kväll med fin underhållning och ett bra insamlingsresultat.

För det andra gör polisen ett utomordentligt arbete. De är förberedda och inser att detta uppförande är ett hot mot demokratin. För det finns ju inget som motiverar varför någon ska stoppa våra evenemang med våld eller på något annat sätt. Vi lever i en demokrati där vissa spelregler gäller. Vi är fria att arrangera de evenemang vi vill. Vill någon protestera mot det får man göra det inom demokratins regler, vilket dock dessa människor inte gör.

Däremot hade det varit trevligt att höra någon annan än polisen uttala sig om det hot mot demokratin som dessa ungdomar utgör. Varför uttalar sig inte statsminister Göran Persson? Vad tycker justitieminister Thomas Bodström eller finansborgarrådet i Stockholm, Annika Billström om detta? För sanningen är ju den, att de enda liknande företeelser vi har sett de senaste åren i Sverige är vid EU-toppmötet i Göteborg, och vid olika antiisraeliska (och ibland antisemitiska) demonstrationer runt om i landet. Då kommer våldet fram, då bränner man israeliska flaggor, då visar man sitt hat mot oss. Detta måste svenska politiker reagera emot.

Låt mig betona att vi kommer att fortsätta arbeta för att stärka Israel och israelerna. Det gör vi genom att hjälpa invandrare dit, hjälpa israelerna med integrationen av invandrarna, genom att hjälpa barn och ungdom i barnbyn Neve Michael och genom att hjälpa äldre i Beersheva. Dessutom kan du som givare hjälpa israeliska terroroffer med en gåva.
Jag vill avsluta med att ge personerna bakom upploppet en idé. Varför inte själva arrangera ett evenemang där de berättar om vad de vill och står för?

För de måste väl ha något konstruktivt att bidra med också, inte bara förstörda skyltfönster, två meter långa järnrör, järnkulor, färgbomber, förstörda bilar och annat våld?

Ulf Cahn
Generalsekreterare Förenade IsraelinsamlingenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.