Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIsraelafton i Göteborg

Lördagen den 13 mars var det Israelafton på Park Avenue Hotel i Göteborg. Runt 250 gäster samlades och kvällen hade en fantastisk underhållning och flera intressanta talare. Text och bild: Kerstin Gustafson.

Dan Fibert, ordförande för Förenade Israelinsamlingen i Göteborg inledde kvällen med att tala om vikten av att stödja Israel i en svår tid. Enligt honom finns det fyra tydliga sätt att ge sitt stöd: att åka dit, att köpa israeliska varor, att försvara Israel i diskussioner samt att ge ekonomiska bidrag.

Israels ambassadör Zvi Mazel talade om skuldfrågan. Han menar att det alltid är israelerna som får skulden när konflikten diskuteras. Han avslutade med att konstatera att världen inte är en säkrare plats idag varken för judar eller europeer i allmänhet.

Det liberala ungdomsförbundets ordförande, Fredrik Malm, fortsatte på temat terrorism och säkerhet. Han jämförde attentatet i Madrid med situationen i Israel. Senare hade han ett samtal med journalisten och Israelvännen Siewert Öholm om den växande antisemitismen i Europa och judars rädsla för att öppet visa sin etniska och religiösa tillhörighet. De kom även in på den svenska pressens ofta vinklade rapportering om Israel samt vänsterrörelsens stöd till Hamas och andra ickedemokratiska grupper.

Sångerskan Åsa Fång och pianisten Mats Sköldberg framförde sånger av Edith Piaf. Ambassadör Zvi Mazel, hans fru Michelle och Eli Göndör från Svensk Israel-Information.

Ordföranden för Göteborgs judiska församling, Anders Carlberg, avslutade med att tacka Zvi Mazel för att han "rörde om i grytan" vid ett tillfälle då många svenska judar inte hade ork att kämpa.

Trots de allvarliga samtalsämnena var det en glad och positiv stämning under kvällen. Sångerskan Nina Åkerblom Nielsen gjorde ett enastående framträdande med sånger på jiddisch och hebreiska. Senare fick publiken även njuta av sångerskan Åsa Fångs och pianisten Mats Sköldbergs tolkningar av Edith Piaf, på både franska och svenska.

Förenade Israelinsamlingen i Göteborg samlade under kvällen in medel för att ge stöd åt barnbyn Neve Michael, fortsatt invandring och integration samt till israeliska terroroffer. I slutet av kvällen kom det glädjande beskedet om insamlingens resultat - 838 000 kronor!

Anders Carlberg, ordförande för Göteborgs judiska församling, var en av kvällens talare. Siewert Öholm, Wendy Fibert, Fredrik Malm, och Dan Fibert. Nina Åkerblom Nielsen sjöng på jiddisch och hebreiska.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.