Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodMiniintervjun med…

…Märta Blaustein, styrelseledamot i Förenade Israelinsamlingen i Stockholm.

Märta Blaustein - Jag önskar att jag vore miljardär så att jag kunde ge ännu mer bidrag till Israel.

För Märta Blaustein har intresset för Israel alltid varit stort. Engagemanget för landet växte sig ännu starkare under de fem år hon och maken Leon bodde i Israel.

- Vi har alltid ansett att man måste hjälpa till. Det började med att en granne frågade oss om vi kunde hjälpa till att finansiera en rysk-judisk students studier. Under åren har det blivit fler studenter och andra projekt.

I Förenade Israelinsamlingen hamnade hon tack vare Birgit Blideman, något hon känner sig oerhört tacksam för.

- Vi kände varandra sedan tidigare men jag visste inte vad Förenade Israelinsamlingen stod för och vad de uträttade. Birgit såg därför till att vi besökte Beersheva och de projekt som Sverige har byggt upp och finansierat vid vårt nästa besök i landet. Jag blev helt betagen och imponerad. Att lilla Sverige gjort så mycket. Detta ville vi vara med och hjälpa till med!

Märta Blaustein anser att Förenade Israelinsamlingen är den bästa kanalen att slussa ut medel för dem som vill hjälpa Israel. Behoven i Israel är enorma idag och det som skickas kommer folk tillgodo och slukas inte av organisationen eller administration, vilket är viktigt.

Sedan fyra år är Märta också medlem i styrelsen. Hennes arbete består till en del i att vara ute på "tiggarstråt" som hon uttrycker det. Hon ringer enligt listor för att få bidrag och diskutera med potentiella givare.

- Jag blir förtvivlad när folk inte förstår glädjen med att kunna bidra och skänka pengar till Israel. Alla vi i Sverige har mer än vad vi behöver och Israel är otroligt viktigt för oss svenska judar, speciellt idag med ökande rasism och antisemitism.

Idag besöker hon Israel så ofta hon kan, minst ett besök varje år brukar det bli, helst fler. Barnhemmet Neve Michael ligger henne om hjärtat. Det går inte att undgå att gripas av barnens öde, det hjälpbehov som finns där samt den enorma värme alla möts av, anser hon.

- Jag är glad över att få vara en del av denna fina organisation.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.