Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodVår nya roll

Under de senaste tolv åren har Israels befolkning ökat med 1,1 miljoner människor men nu verkar antalet långsamt klinga av. Under 2004 räknar Israel med att ta emot cirka 22 000 nya medborgare.

Jewish Agency och Keren Hayesod i Israel har börjat se över sin uppgift och roll.

- Staten har begränsade medel för hjälp till sina nya invånare. Vi kommer därför att satsa på integration, utbildning och konkret arbetsträning i framtiden, säger Yaakov Snir, Keren Hayesods europachef. Välutbildade invånare är Israels bästa chans för framtiden.

Detta är två av projekten Keren Hayesod kommer att satsa på:

Forskning och teknik för etiopiska ungdomar
Den 65 000 personer starka etiopiska församlingen räknas som en högriskgrupp i Israel. 55 procent av dem är under 18 år, 70 procent av dem har aldrig hållit i en penna innan de kom till landet och enbart tolv procent av dem som går ut gymnasiet blir godkända. 70 procent av dem som har jobb, arbetar inom okvalificerade yrken.

Den höga graden av outbildade vuxna gör att få barn får hjälp med grundläggande skoluppgifter, än färre inom områdena teknik och forskning. Idag finns knappast några etiopiska ingenjörer och få söker sig till dessa utbildningar.

Forsknings- och teknikprogrammet erbjuder därför högstadieelever att delta i en treårig utbildning med start i årskurs nio. Eleverna väljs ut på rekommendation. Eleverna får tre timmars extra matematik-, data- forsknings- och teknikundervisning i veckan. Ett av veckans studietillfällen sker i grupp om maximalt fyra elever. Till detta kommer studiesommarläger i ett informellt sammanhang.

Utbildningen sker på anrika Technion i Haifa och Weizmann Institute i Rehovot.

Varje elev får en fadder samt en mentor med etiopisk bakgrund som hjälper dem igenom programmet, tjänar som förebild och håller löpande kontakt med familjen liksom med barnets studier via bland annat hembesök.

Net@ - för bättre framtid
Neta betyder plantera på hebreiska och erbjuder teknologisk utbildning i samarbete med hemkommunen. Programmet ger praktisk utbildning med möjlighet till ett slutbetyg inom teknik. Under utbildningen stärks även barnens kunskap i matematik och engelska.

Yaakov Snir
Yaakov Snir på besök
Net@ riktar sig främst till barn från svåra hemförhållanden i fattiga kommuner och städer långt bort från storstädernas rika utbildningsutbud. Genom utbildningen hoppas man att nyinvandrade familjer samt Israels minoriteter (araber, druser och beduiner) lättare ska integreras i samhället. Slutbetyget ger eleverna möjlighet att söka till bland annat arméns prestigefyllda tekniska utbildningar samt andra universitetsutbildningar.

Utöver praktisk kunskap hoppas grundarna även kunna öka ungdomarnas självförtroende, lära dem grundläggande samhällsvärderingar och ta del av hemkommunens aktiviteter.

Utbildningen sker två gånger i veckan på eftermiddagarna och är treårig. Den kan tidigast påbörjas i nionde klass. Det första året ägnas åt utökad engelska i kombination med datorkunskap inriktad på operativsystem. Mot slutet av första året är det tänkt att eleverna ska ha sådana kunskaper att de ska kunna laga och underhålla datorerna på skolan och erbjuda sina datortjänster privat. Med hjälp av sin kunskap ska eleverna på sikt starta och driva bland annat datasupport via telefon och agera mentorer för nya elever.

Net@ kommer att finnas i 15 städer och kommuner i Israel; Sderot, Akko, Hadera och Ramle är några av dem.

Utmaningar - givare sökes!

"Challenges" (eller utmaningar) är ett projekt för att hjälpa etiopiska judar till en smidigare integration i Israel. Tusentals etiopiska judar kommer till Israel årligen - från ett enkelt liv under svåra omständigheter i ett u-land, till en framtid i det moderna Israel. Denna övergång är förstås mycket svår.

Jewish Agency i Beersheva samarbetar med det israeliska företaget Compedia (se Menorah 4-2003) i ett projekt för att underlätta integrationen. Genom utbildning med speciella dataprogram, där föräldrar och barn studerar tillsammans, överbryggas såväl utbildnings- som sociala gap. Målgruppen är barn i 5-8-årsåldern med föräldrar.

Vi söker nu en eller flera givare som vill bidra till detta projekt. Kostnaden är cirka 40 000 kronor. Ju förr vi hittar givare, desto tidigare kan projektet starta.

Känner du att detta är något för dig, kontakta Förenade Israelinsamlingens kansli på tel 08-667 67 70, faxa på 08-663 76 76 eller e-posta på info@israelinsamlingen.org. Här får du också en komplett projektbeskrivning och annan information.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.