Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodRehab hjälper många

Beersheva Ramot rehabcenter är ett bra exempel på hur Förenade Israelinsamlingens pengar från Sverige kommer till användning. Huset stod klart i augusti 2002 och är nu en förebild för hur bra dagvård och rehabilitering av svårt handikappade kan gå till i Israel.
Text och bild: Margarete Nudel.


Beersheva Ramot rehabcenter stod klart för invigning i augusti 2002, byggt tack vare svenska givare.

Varje morgon klockan sju sätter sig Michal David i bilen tillsammans med sin 22-åriga dotter Rivka för att köra från hemmet i Nir Galim till Beersheva Ramot rehabcenter. Resan tar en timme i vardera riktningen.

- Men det gör inget. Den vård och omsorg Rivka får här, har hon aldrig fått tidigare, berättar Michal David.

När vi träffas har Rivka varit patient på Beersheva Ramot i en månads tid. Här trivs hon.

Centret erbjuder sina patienter en mängd olika sysselsättningar utöver sjukgymnastik. Här finns ett gym, arbetsterapi, datorer, vidareutbildning i hebreiska för rysktalande, ett rehabiliteringskök, en trädgårdsgrupp, musikklasser och en mängd olika handarbetsgrupper.
Michal berättar att Rivka trots sitt svåra handikapp alltid bott hemma, gått i vanlig skola och aktiverat sig på fritiden.

- I like it here, säger Rivka som pratar bra engelska. Innan jag kom hit visste jag inte att något liknande fanns.

Ramot rehabcenter skiljer sig från många av kommunens hus; det är skandinaviskt högt i tak med ljusa färger och ljust träslag. Vackra konstverk pryder väggarna. Här finns ett rum för datautbildning, ett för musik, ett för arbetsterapi, ett handikappanpassat kök där patienterna lär sig laga mat och mycket annat. Rummen utgår från det gemensamma allrummet i mitten av huset där alla samlas runt ett stort bord till gemensamma måltider och information.

Rehabcentret har plats för 50 dagpatienter men för närvarande finns enbart 36 stycken inskrivna. Alla har stora fysiska handikapp och behöver hjälp med hygien, mat, sjukgymnastik och terapi. Ingen av patienterna kan gå. Rivka kämpar med sin rullator för hon vill helst inte sitta i rullstol.

Vissa av Ramots patienter har medfödda handikapp, andra har fått dem senare i livet via olyckor, arbetsskador eller sjukdom. På rehabcentret erbjuds de sjukgymnastik och rörelseträning men även arbetsträning.

- Den träning vi erbjuder syftar till att hjälpa dem i vardagen, berättar Dana Bariach, föreståndare för rehabcentret.

För närvarande finns 17 personer anställda för att ta hand om patienterna men oftast finns fler personer på plats. En hel del volontärer från kommunen söker sig till Ramot. Dessutom kommer elever från områdets gymnasieskolor var 14: e dag och i vissa högstadieprogram ingår praktiktid på centret.

- Dessutom har vi ett dagis som ligger intill oss. Barnen kommer en gång i månaden och uppträder för patienterna eller så spelar vi dockteater för dem, berättar Dana Bariach.

Eftersom tiden på Ramot upptar hela dagen (8 - 16) får patienterna sällan möjlighet till studier utöver de specialklasser rehabcentret erbjuder. Dana har dock en ganska liberal inställning, om det går att kombinera studier med Ramot, så är det väl utmärkt. Detta är inte det gängse tankesättet i Israel.

- Vi vill hjälpa våra patienter att komma in i samhället om det går.

Även om patienterna remitteras till Ramot via försäkringskassan täcker den inte hela kostnaden för vistelsen. Varje patient får betala tio procent av sin sjukpenning, vilket motsvarar mellan 400 till 1 200 kronor i månaden. I det ingår två måltider per dag, transporter till och från läkarbesök, sjukgymnastik med mera.

- Vi som arbetar här och de patienter som kommer hit uppfattar Ramot som vårt hem och människorna här är en utökad del av vår familj. När en av de anställda gifte sig var det självklart för henne att bjuda in alla patienter till bröllopet. Och alla finns med i familjebilden.

Rikva David i gymet. Föreståndare Dana Bariach visar upp fjärrkontrollhållaren som centret fått en beställning på. Alexander Tumanswilly tillverkar fantastiska träskulpturer på arbetsterapin.

Patienterna tillverkar en del olika produkter i de handarbetskurser som erbjuds så två månader efter centret hade öppnat fick de en inbjudan att delta med sitt material vid en marknad vid Kibbutz Sa'ad. Allt såldes och dagcentrets patienter kom tillbaks med order på fler artiklar. Ryktet om de fina produkterna spred sig även i kommunen och fler började söka sig till centret för att köpa in presenter. Det resulterade i en liten shop där besökare och familj kan handla små gåvor. Under sitt första verksamhetsår sålde shopen för cirka 100 000 kronor, ett välkommet bidrag till verksamheten. Nu har Ramot fått sin första beställning av försäkringskassan; en fjärrkontrollhållare till alla anställda.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.