Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodDen cyklande familjen Zurawin

För Robert Zurawin knöt en 500 kilometer lång cykeltur i Israel samman hans familjs judiska påse. 71 år tidigare hade hans far gjort en liknande resa. Av Margarete Nudel

Deltagare i den 50 mil långa cykelturen i Israel. Foto: Sasson Tiram  
I våras deltog 40 cyklister från USA i en cykeltur från Kibbutz Neve Shalom till Eilat. Tanken med turen var att judar i Diasporan skulle få en annorlunda möjlighet att visa sin solidaritet med judarna i Israel samtidigt som de skulle få kunskap om Israel på vägen. För Robert Zurawin och hans son Jonathan från Houston hade resan dock mycket djupare innebörd.

1932 organiserade Robert Zurawins far Raymond en cykeltur från sitt hem i Warszawa, Polen, till Tel Aviv för sig själv och ytterligare nio unga judiska män. Cykelturen var ett sätt för dem att göra alija* till det land som sedermera skulle bli staten Israel. Raymond Zurawin tillhörde den sionistiska organisationen Hapoel som uppmuntrade östeuropéer att flytta till Det Heliga Landet.

Raymond Zurawin övertalade ett polskt cykelföretag att sponsra gruppen med uniformer och cyklar, Warszawas sionistiska ungdomsrörelse ordnade övernattningar i judiska församlingar längs hela vägen där ungdomarna stannade. Den cirka 7 500 kilometer långa resan tog sex veckor att genomföra och Raymond Zurawin slog sig först ner på kibbutzen Mishmar Ha-Emek. Efter några år flyttade han till Tel Aviv och öppnade en mekanisk verkstad i närheten av Jaffa.

Raymond Zurawin och vänner
Raymond Zurawin och vänner på väg på cykel från Polen till Tel Aviv 1932.
Strax innan Andra Världskriget bröt ut reste Raymond till USA. När kriget bröt ut kunde han inte återvända. I USA träffade han sin fru och bildade familj.

70 år senare hedrade hans son Robert och hans sonson Jonathan hans minne genom att delta i den sex dagar långa cykelturen i Israel. Under resan fick de möjlighet att träffa några av barnen till dem som cyklade till Palestina på 1930-talet.
*Alija är det hebreiska ordet för invandring.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.