Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodMiniintervjun med…
…Josef Jawitz, styrelseledamot i Förenade Israelinsamlingen i Stockholm.

Josef Jawitz - Vi judar i Diasporan kan inte låta staten Israels medborgare stå för invandringen via sina skattsedlar. Det är vår skyldighet att hjälpa till. Alla har råd att skänka motsvarigheten till vad en biobiljett kostar varje månad.

Josef Jawitz fick med sig Israel i blodet via modersmjölken tror han. Mamma Gitla, överlevande från koncentrationslägren, la alltid pengar i KKL: s plåtbössa varje fredag innan hon tände shabatljusen. Hur lite familjen än hade i tillgångar, så skulle en del alltid avsättas för Israel. Så var det bara.

- Jag lärde mig att ge tidigt i livet och värdet av att vi, den första generationen judar efter Förintelsen, har Israel som tillflyktsort.

Josef föddes i Karlstad 1951. Familjen flyttade till Malmö när han var nio år. 1973 gick flyttlasset till Stockholm på grund av Nanna som han sedermera gifte sig med.

Förenade Israelinsamlingen gick han med i tack vare Jan Feinbaum som då var aktiv i Young Leadership och samlade in pengar till Israel efter Entebbe. Josef stannade kvar i Young Leadership.

1981 åkte han på en resa till Israel tillsammans med 15 andra svenskar för att se, lära och lära ut om landet.

- 1991 sålde jag mitt företag och blev lite rastlös. Samma år började även Nanna på Förenade Israelinsamlingens kansli som ekonomiansvarig. Jag sökte mer att göra och satte mig därför ner och ringde till alla dem som inte hade donerat till Förenade Israelinsamlingen på över ett år. Det gav ett mycket gott resultat.

Enligt honom var det nog det goda resultatet som blev startskottet för hans fortsatta engagemang. Året därpå blev han invald i styrelsen och nu anser han att hans främsta uppgift är att genom telefonsamtal och möten bearbeta folk att ge pengar till Israel.

- Det är viktigt att alla judar utanför Israel solidariserar sig med dem som vill göra Alija - flytta till Israel. Det ska inte belasta israelerna. Vi judar i Diasporan kan gå rakryggade och trygga tack vare att Israel finns.

Det projekt som ligger honom närmast om hjärtat är barnbyn Neve Michael, en plats han försöker besöka varje gång han befinner sig i Israel. För tre år sedan flyttade sonen Jonathan 22 år, till Israel och Josef och Nanna försöker besöka honom en till två gånger varje år. Familjen består även av dottern Anna, 20 år.

Vid sidan av passionen för Israel, brinner Josef även för sport. Han är en mycket meriterad bowlare för Makkabi Stockholm och har deltagit i flera spel i Israel och i Europa. Skåpet med medaljer är nästintill fullt. På senare år har han även börjat tävla i bridge vilket gör att ytterligare pokaler sällar sig till samlingen. Josef arbetar även som gabbai, synagogföreståndare, i Stockholms Stora Synagoga och är medlem i "alla judiska föreningar du kan komma på". Till det arbetar han heltid på Riksbanken.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.