Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodLyckad resa
med Förenade Israelinsamlingen

Tolv personer besökte mellan den 19 - 21 oktober Förenade Israelinsamlingens projekt i Israel och såg hur de hade utvecklats sedan förra året. Resan var mycket intressant och lyckad.
Av Margarete Nudel.
En av de fantastiska dekorationer
som pryder väggarna i Neve Michaels skola.

Första dagen besöktes barnbyn Neve Michael utanför Haifa. Under vårt besök släntrade barnen in efter en veckolång ledighet och långsamt kom området till liv. Vi hade tillfälle att besöka kriscentret där upp till 15 barn kan tas om hand av det dubbla antalet personal, barn kommer dit från hela landet.

Gruppen fick se det hus som renoverats med medel av Elisabeth och George Citrom, och används för barn med speciella behov, samt göra en rundtur på området. Skolan i Neve Michael som var tom vid förra årets besök har nu fulla klassrum samt en avancerad datasal. En helhjärtat engagerad bildlärare har fyllt väggarna med konstverk skapade av bland annat förpackningsmaterial.

Kvällen spenderades på restaurang Lilith som hjälper ungdomar på väg utför, lär upp dem till bra restaurangkockar och ger dem därmed en chans tillbaka in i samhället. I nästa nummer av Menorah presenterar vi projektet närmare.

Franz Cohn visar digitalkamera Barnen i Neve Michael har en mycket avancerad datasal med Internetuppkoppling. renoverat hus
Neve Michaels datasal
Franz Cohn visar upp sin digitalkamera för ett intresserat barn.   Detta hus har renoverats under året med svenska medel.

Resan till Beersheva är ganska lång. Därför startade vi redan klockan åtta på morgonen den andra dagen. Redan 1986 byggdes det Skandinaviska Äldrecentret och därefter har en mängd olika projekt finansierats härifrån. I år fick vi se att det nya köket stod klart att börja användas och att tandvårdskliniken är väl använd och uppskattad. Åldringarna vid dagcentret Beersheva Gimel får omsorgsfull vård varje dag, ett mål varm mat och hjälp att komma till och från centret med buss. De dansade för oss med liv och lust. "Man får verkligen hoppas att vi kommer få lika bra vård i Sverige när vi blir gamla", sa en av besökarna efteråt i bussen. Och det är bara att hålla med.

Beershevas egen Jaguar Abergel är med och lägger grundstenen till den nya byggnaden. Rektor Iris Biton och Pär Stenberg poserar med ritningarna till Alumotskolans nya naturvetenskapliga park.
Jaguar Abergel Rektor Iris Biton och Pär Stenberg
Pär Stenberg och Mona-Lis Lidholm Alumotskolans danstrupp
Pär Stenberg och Mona-Lis Lidholm skriver under grundstensdokumentet. Alumotskolans danstrupp övar flitigt hela skolåret.

I Alumotskolan inleddes besöket med att titta på de ritningar som ligger till grund för den nya naturvetenskapliga park som ska stå klar i oktober nästa år. På skolgården väntade eleverna på att få visa upp sina färdigheter. En liten rosmarinparfymfabrik fanns i Succan - lövhyddan -på skolgården och danstruppen framförde färgstarka danser till kraftfulla applåder. För närvarande finns 546 elever fördelade på 18 klasser och rektor Iris Biton hoppas kunna utöka med ytterligare två klassrum i den nya byggnaden. Över 200 barn står i kö för att komma in på skolan! De närvarande fick avslutningsvis vara med om att gjuta in ett dokument i cement där byggnaden kommer att stå.

etiopisk immigrant
De etiopiska immigranterna stannar cirka två år på Nurit absorptionscenter innan de kommer ut i det israeliska samhället.
Rehabcentret i Beersheva Ramot har plats för 50 patienter men för närvarande finns 36 personer i åldrarna 18 -55 år, alla med mycket stora handikapp.

Nurit absorptionscenter tar enbart emot etiopiska flyktingar och har cirka 600 personer boende på området. Den etiopiske chefen Moshe Bata arbetar aktivt för att de nyanlända ska integreras så gott det går in i det israeliska samhället på kortast möjliga tid. Snittiden är dock två år.

På väg till Galilskolan dag tre, besökte vi en ORT-skola i Kiriat Bialik. Staden tar emot många argentinska immigranter. Ungdomar mellan14-16 år gav oss en ögonblicksbild av det samhälle de lämnat bakom sig och tankar om framtiden.

Franz Cohn provar vilstol
Franz Cohn tog lite hjälp av Alter Saks när han prövade på den kombinerade vilstolen/träningscykeln" Comfort Trainer" utvecklad på Galilskolan.
Väl framme i Galilskolan var välkomnandet varmt som alltid. Rektor David Friedman med personal guidade runt gruppen genom skolan och olika kreativa projekt visades upp. Vi fick tillfälle att se stommen till den byggnad som nästa år kommer att hysa ett teknikcenter uppfört av Pär Stenberg i Eva och Franz Cohns namn.

Två intressanta föreläsningar avslutade resan; en om terrorns historia i Mellanöstern och en om det vattenreningsprojekt som kommer att starta vid Galilskolan under detta läsår.

Det nya teknikcentrets vindlande trapphus Rektor David Friedman, Pär Stenberg och Märta Blaustein
Det nya teknikcentrets vindlande trapphus. Rektor David Friedman, Pär Stenberg och Märta Blaustein tittar närmare på de avancerade datorer som designeleverna använder.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.