Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodMiniintervjun med…
… Birgit Blideman, styrelseledamot i Förenade Israelinsamlingen i Stockholm.

Birgit Blideman - Mitt första besök i Israel 1953 gav ett outplånligt intryck. Hela landet var i ett uppbyggnadsskede och jag har haft förmånen att få se utvecklingen sedan dess.

Birgit Blideman är född och uppvuxen i Malmö. Hennes intresse för Israel och sionismen väcktes via konstnären Willy Gordon som då var ungdomsledare för den judiska scoutgrupp Birgit deltog i.

1952 gick flyttlasset till Stockholm och 1953 gjorde hon sitt första besök i Israel. Efter den 100: e resan beslöt hon sig för att sluta räkna antalet gånger.

- 1953 fanns inga charterresor och det var inte så vanligt att resa till Israel. Jag minns att allt var ransonerat och att jag som turist skulle bjudas på det bästa huset kunde erbjuda. Det visade sig vara ägg. Jag tror aldrig jag har ätit så många ägg som den gången!

Birgit skaffade sig ganska snart en guideexamen och arbetade en säsong som guide och reseledare i Israel. Hon har även skrivit två guideböcker på svenska om Israel tillsammans med Lillian Gottfarb.

- På den tiden var resor till Israel så populära, alla uppskattade landet och det guiderna gjorde rosades.

För drygt 25 år sedan gick hon från sin post som generalsekreterare för WIZO till Förenade Israelinsamlingen. En viktig del av det nya jobbet bestod i att tala med människor om att testamentera till Israel, något hon har fortsatt med sedan dess.

Birgit sitter fortfarande med i styrelsen. Tiden som generalsekreterare summerar hon som "jobbig men stimulerande". Nu tar bland annat korrekturläsningen av Menorah upp en del av hennes tid men hon arbetar även som guide i Stockholm, aktiverar sig kulturellt, simmar och spelar bridge. Israel besöker hon varje år.

1997 fick hon Torgny Segerstedts stipendium för "betydande arbete för främjandet av vänskapen mellan Sverige och Israel".Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.