Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIn memoriam
- Abbe Mühlrad

Abbe Mühlrad Abbe Mühlrad föddes i Tyskland 1925 och kom till Sverige med en s.k. Kindertranport 1939. Av de 500 judiska barn som kom till Sverige fick endast en minoritet bo hos judiska familjer. Abbe hade dock förmånen att få komma till familjen Abbe och Eva Grill i Bro.

Vid 14 års ålder började Abbe som fabriksarbetare på Bolinders i Kungsängen för att senare utbilda sig till ingenjör. Efter kriget visade det sig att Abbes båda föräldrar och samtliga bröder var mördade. Han var nu den enda överlevande av en stor judisk familj.

Abbe gifte sig med Elin Schuterman, fick sönerna, Peter, Richard och Ralph och så småningom även åtta barnbarn.

Abbes kärlek och engagemang för Israel präglade honom hela livet. I många år var han bland annat aktiv i Keren Hayesod - Förenade Israelinsamlingen. Abbe kände även stor kärlek och respekt den judiska religionen och förstod tidigt vikten av judisk utbildning. Redan som ung var han ekonomiskt engagerad i uppbyggandet av Hillelskolan. Han var dessutom ordförande i Svenska ORT, Organization for Rehabilitation and Training. Abbe var även aktiv i judiska församlingen där han satt i Fullmäktige och Föreståndarekollegiet, ordförande för Rodef Chesed i många år och i mer än 30 år deltog Abbe även i Chevra Kadishas - Begravningssällskapets - viktiga arbete.

Att hjälpa sina medmänniskor var alltid av stor vikt för Abbe och han stöttade många judiska organisationer och privatpersoner.

En älskad och älskande make, far och farfar, en judisk ledare - a mensch - har gått ur tiden.

De som älskat honom och vi som arbetade med honom kommer alltid att minnas Abbe Mühlrad.

Morton Narrowe
Överrabbin EmeritusTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.