Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodMenorah blickar tillbaka…
Danmark räddade judar

Många var de som valde att blunda inför Nazitysklands utrensning av judar, andra gjorde inget av rädsla för repressalier. På vissa platser i Europa straffades de som gömde judar med döden.

Trots att Danmark var ockuperat av tyskarna valde de ändå att skydda sin judiska befolkning. I höst har det gått 60 år sedan danskarna kom över Öresund till Sverige.

28 september 1943 informerade den tyske diplomaten Georg Ferdinand Duckwitz den danska motståndsrörelsen om nazisternas planer att deportera de danska judarna. Danskarna reagerade snabbt och en nationell insats organiserades för att rädda den judiska befolkningen till det neutrala Sverige. De flesta av de då 8 000 danska judarna bodde i Köpenhamn och de började lämna staden med tåg, bil och till fots. Danskarna gömde dem i sina hem, i sjukhus och i kyrkor. Under en tvåveckorsperiod hjälpte fiskare att skeppa över 7 220 danska judar och 680 icke-judiska familjemedlemmar till säkerheten på den svenska sidan av Öresund.

På den svenska sidan fick man beskedet om att de danska judarna var på väg under Jom Kippur, Försoningsdagen. Gudtjänsten avbröts i Malmö Synagoga och många tog sig ner till hamnen för att hjälpa till.

Den danska insatsen var unik eftersom den omfattade hela landet. Tyvärr lyckades den inte fullt ut. Tyskarna fick tag i cirka 500 danska judar som deporterades till koncentrationslägret Theresienstadt i Tjeckien. Av dessa personer överlevde alla utom 51, mycket på grund av att Danmarks regering och diplomater pressade tyskarna på information om sina medborgare och deras välmående.

Det danska folket visade att ett nationellt stöd för sin judiska befolkning och motstånd mot nazisterna lönade sig.

Källa: www.ushmm.org


Till svenska Mölle…
…flydde danska judar. Nu välkomnar Samfundet Sverige-Israels Helsingborgsavdelning till ett minnesseminarium i Mölle den 24-26 oktober.
Upplysningar och anmälan hos Bengt Andersson i Höganäs, tel. 042-332 416.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.