Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodMenorah gratulerar…
Inga Gottfarb 90 år

Under sommarens varmaste dagar fyllde Israelvännen och en av Menorahs grundare, Inga Gottfarb, 90 år.

Inga Gottfarb
Foto: Lennart Isaksson/DN
Under hela sitt liv har hon aktivt kämpat för det judiska folket och för judiska flyktingar. Vintern 1938 - 39 reste hon till Tyskland för att hämta judiska barn till Sverige med en så kallad Kindertransport. Efter att ha hjälpt till att ta emot danska judar som räddade sig över Öresund till Sverige 1943, och därefter arbetat som frivillig med att hjälpa överlevande från koncentrationsläger som kom till Sverige med de Vita bussarna var vägvalet klart; hon ville fortsätta hjälpa flyktingar och människor i nöd. Detta gjorde hon bland annat under 17 år för hjälporganisationen Joint i Frankrike, Italien, Algeriet och USA.

Det sociala engagemanget ledde till att Inga Gottfarb så småningom var med och byggde upp Invandrarverket. Hon har även arbetat som sakkunnig för fyra invandrarministrar.

Inga Gottfarb har ett stort engagemang för judarna i forna Sovjetunionen, bland annat genom Förenade Israelinsamlingen men främst genom Aktionskommittén för Sovjets judar. Fortfarande är hon mycket aktiv som vice ordförande i dess efterföljare, Östersjöjudiskt forum.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.