Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodVärsting vände till toppelev
Neve Michael
Hava Levene

Manny var Neve Michaels värsting. Ointresserad av skolan satte han i system att förstöra för de andra eleverna. Men kärleken till engelskläraren vände förloppet. Av Hava Levene.

För ett par år sedan kom Manny till Neve Michael. Hans pappa hade misshandlat honom, hans mamma hade dött när han var ung. Manny hade ingen som stöttade honom och ingen anledning att vilja lyckas i framtiden. Han satte i system att alltid missköta sig och bråka på lektionerna. Han tycktes till och med njuta av att vara klassens värsting.
Men när Manny började i femte klass och fick Sari som engelsklärare vände det plötsligt. Manny älskade Sari och han älskade sina engelska lektioner. Sari blev den mamma han alltid hade längtat efter. Manny blev bäst i klassen. Kärleken till Sari och engelskan smittade av sig på de andra ämnena och Manny gick från värsting till toppelev.

Alla barn på Neve Michael har en gripande historia att berätta.
Foto: Mararete Nudel

En dag vid slutet av skolåret ställde sig rektorn David upp för att göra ett tillkännagivande i matsalen inför alla barn på Neve Michael. David berättade att orden hade svårt att räcka till när han ville berätta hur lycklig Manny gjort honom. Det var svårt att förstå hur Manny hade gått från att vara en vild och problematisk elev till att bli seriös och framgångsrik. Och det under ett skolår. Och sedan, framför hela skolan, tog David fram en låda med godis och gav till Manny.

Jag träffade Manny för ett par månader sedan. Han är gift och har ett bra jobb. Han berättade historien om Sari för mig och om godiset med tårar i ögonen. Han underströk vikten av hur en bra och uppmärksam lärare kan göra all skillnad i världen för en ensam och nedbruten barnasjäl. Manny berättade även att han aldrig kommer att glömma bort godislådan han fick och den uppmuntran den gav honom.

Neve Michaels nya och renoverade skola kommer att hjälpa många brutna barnasjälar likt Mannys att gå vidare i livet. Den fina skolan med all dess utrustning gör att våra barn kommer att kunna arbeta i en miljö som skapats av folk som öppnat sina hjärtan för dem. När de sitter i sin skola så vet de att det finns människor som bryr sig om dem och deras öden. Människor som vill att de ska få en ny start. Människor som ser dem, precis som Sari såg Manny.

Tack alla ni generösa givare i Sverige som har gjort den nya skolan i Neve Michael möjlig.

Hava Levene är rektor för barnbyn Neve Michael.

Barnbyn Neve Michael stöds av Förenade Israelinsamlingen. Idag finns där cirka 200 barn från hela Israel. Vill du hjälpa dem med sin framtid - skicka oss ditt bidrag på pg 45 52 60 - 1 och märk talongen "Neve Michael".

Vi kan bara göra så mycket som resurserna tillåter. Neve Michaels barn räknar med ditt stöd!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.